Projecte de grups de suport a cuidadors/es de persones grans amb dependència

De gener fins a juny de 2010, la Diputació de Barcelona, amb la col.laboració de la Creu Roja, ofereix als municipis de la província el projecte: Grups de Suport als cuidadors/es de persones grans amb dependència. L'objectiu d'aquest servei és oferir als cuidadors/es un espai de relació i formació perquè puguin viure l'experència de cuidar d'una manera satisfactòria i disposin d'habilitats i coneixements per atendre la persona amb dependència.
El desenvolupament dels grups consistirà en 22 sessions quinzenals que es duran a terme al CAP Sant Quirze, amb una durada d'una hora, i que s'alternaran amb una sessió de formació i una dinàmica de grup.

Atès el desenvolupament de la societat moderna en la qual vivim i els progressos derivats de la mateixa, s'han produït canvis en les estructures familiars, que es deriven de l'augment de persones que viuen soles, la creixent incorporació de la dona en el mercat laboral, les famílies monoparentals i el sobreenvelliment de la població, entre d'altres, que dificulten l'atenció a les persones grans per part dels familiars.
El 72'5% de la població expressa el desig de viure en el domicili si es trobés en situació de dependència.
De la població amb necessitats, el 85'3% de les persones reben l'atenció des de l'ambit familiar i aquesta és prestada en el 83% dels casos per dones a Catalunya.

La relació de cura és un procés dinàmic i el seu curs pot ser variable segons l'estat de la persona amb dependència i de la situació del cuidador. L'experiència de cuidar pot tenir conseqüències com cansament, imsomni, mal d'esquena, alteracions en la vida afectiva i relacional, depressió, pèrdua del lloc de treball o reducció de la jornada laboral, entre d'altres.

Dins aquest marc, la Diputació de Barcelona, amb la col.laboració de la Creu Roja, ofereix als municipis de la província el projecte: Grups de Suport als cuidadors/es de persones grans amb dependència.

El desenvolupament dels grups consistirà en 22 sessions quinzenals amb una durada d'una hora que s'alternaran amb una sessió de formació i una dinàmica de grup.
En aquestes sessions formatives s'intenta desenvolupar temes de prevenció i promoció de la salut per als cuidadors no professionals, i en les dinàmiques de grup el propi grup de cuidadors/es decideix el tema a compartir, en funció de les seves necessitats, vivències i preferències.

D'altra banda, el programa també contempla la possibilitat de realitzar tutories individualitzades de recolçament psicològic, de manera puntual, a aquelles persones dels grups que presenten situacions de sobrecàrrega.

Període i horari:
Durada: Cada grup tindrà la durada d'una any o sis mesos (en funció de la periodicitat de les sessions)
Horari: S'acordarà entre el psicòleg i els participants.

Calendari previst:
Primera sessió:  14 de gener de 2010
Ultima sessió:  17 de juny de 2010

Lloc de realització:
CAP Sant Quirze
Avinguda Egara s/n
Sant Quirze del Vallès
Telèfon: 937214180

Els interessats a participar-hi s'han d'adreçar a la Unitat de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

 

 


X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto