18/11/2014

Les escoles de Sant Quirze fomentaran l’estalvi energètic en el marc d’un project europeu

Triple objectiu: assolir objectius mediambientals, estalvair i educar

Les sis escoles de Sant Quirze del Vallès participaran en el projecte europeu Euronet50x50, que promou l’eficiència energètica als centres educatius amb el triple objectiu d’assolir objectius mediambientals, estalviar i d’educar en nous hàbits de consum energètic. L’Ajuntament de Sant Quirze i la Diputació de Barcelona han arribat a un acord per tirar endavant aquesta iniciativa als centres santquirzencs fins al juny de 2016.

El projecte preveu desplegar a les escoles les mesures necessàries per estalviar en calefacció i aigua calenta i en energia elèctrica. Aquestes mesures seran sempre pel que fa a l’ús i al consum, ja que no poden implicar inversió. No obstant es deixa oberta la possibilitat que les escoles proposin inversions per estalviar energia.

Per facilitar la consecució d’objectius, a cada centre es constituirà un equip energètic que farà un seguiment del projecte, calcularà els valors de referència i els estalvis que es vagin aconseguir i proposarà mesures d’estalvi. A l’equip energètic hi haurà professors, alumnes, pares i mares, personal de consergeria i l’Ajuntament.

Les escoles es comprometen, a més, a fomentar l’ús responsable dels recursos energètics a les seves instal·lacions entre els alumnes, els professors, el personal d’administració i serveis i altres usuaris dels edificis. I molt en concret, el professorat s’encarregarà d’impartir aquesta educació a les classes o en grups de treball específics.

L’Ajuntament, de la seva banda, facilitarà la informació necessària per tirar endavant el projecte (consums energètics, plànols de les escoles...) i assignarà un tècnic que es responsabilitzarà de la implantació del procés a cada centre i formarà part de l’equip energètic de l’escola.

L’estalvi econòmic que s’aconsegueixi revertirà a l’Ajuntament i a l’escola al 50%. Aquest retorn econòmic és una eina per promoure la motivació del centre docent.

El projecte


El projecte Euronet 50/50 pretén involucrar centres educatius d’arreu d'Europa amb l'objectiu comú de reduir el consum energètic i incrementar els nivells de coneixement i conscienciació en aquest aspecte. Això pot suposar una reducció significativa d'emissions de CO2, tot contribuint a l'objectiu fixat per la Unió Europea: 20% menys de gasos d'efecte hivernacle pel 2020.

Alguns dels resultats esperats del projecte són els següents:

-Reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i incrementar l'eficiència energètica als centres educatius
-Definir una metodologia comuna 50/50 i materials educatius
-Crear una xarxa 50/50 de centres educatius
-Incrementar els coneixements i la conscienciació dels alumnes sobre l'energia a l'escola
-Involucrar la comunitat educativa i canviar els hàbits de consum energètic
-Promoure la corresponsibilitat: ajuntament - alumnes i professors

 


Més informació

X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto