Inici / Participació i transparència / L'opinió dels grups municipals

L'opinió dels grups municipals

<< Tornar als Grups Municipals

Grup Municipal JUNTS PER CATALUNYAe-mail: juntsxcatsqv@gmail.com
web:

03/11/2015 - Grup Municipal JUNTS PER CATALUNYA

Ordenances fiscals 2016.

A SQV Rajoy baixa l'IBI i el govern de Junts per Sant Quirze i ICV el puja

A SQV Rajoy baixa l’IBI i el govern de Junts per Sant Quirze i ICV-EUiA el puja.


 


El Ple de l’Ajuntament de Sant Quirze ha aprovat les ordenances fiscals per l’any 2016. Els vots de Junts per Sant Quirze i ICV-EUiA han servit per demostrar que una cosa és allò que es diu quan s’està a l’oposició, i una altra, ben diferent, quan s’està al govern.


Des del grup municipal de Convergència i Unió volem denunciar que, en els darrers anys a l’oposició, Junts per Sant Quirze va defensar que amb ells al govern municipal a Sant Quirze es rebaixaria l’IBI, el rebut de les escombraries i l’impost de vehicles. També que es podrien pagar els impostos en 11 rebuts mensuals o d’una sola vegada amb un descompte, les famílies tindrien bonificacions en l’IBI en funció del valor cadastral i la renda familiar, s’elaboraria un pla de mandat on s’establís quina seria la política fiscal de l’Ajuntament, i les ordenances es decidirien en una Comissió amb una àmplia participació de veïns i entitats.


“Hem celebrat el ple per aprovar les Ordenances Fiscals i, de tot això, res de res. I no valen excuses. No poden dir que no han tingut temps, perquè no és veritat. Governen des del 13 de juny, temps més que suficient per presentar unes ordenances que donin compliment a tot allò que deien des de l’oposició. I tampoc poden dir que la situació econòmica no ho permet, perquè ells mateixos fan notes de premsa com a govern que afirmen que mai com ara havíem tingut un ajuntament tan poc endeutat, a més que la liquidació del pressupost del 2014 ha estat en positiu. Per tant, zero excuses” – ha afirmat Mercè Vallès, portaveu del Grup.


En aquests darrers quatre anys l’Impost sobre béns immobles (IBI) estava regulat pel Reial Decret 20/2011 de 30 de desembre, que establia que l’Ajuntament no podia baixar el tipus d’IBI (establert des del 2011 en el 0,5053 –sobre un mínim del 0,40 i un màxim de l’1,09-). Això, sumat al fet que Sant Quirze estava immers en l’aplicació de la revisió cadastral de l’any 2004, feia que cada any el rebut pugés molt, atès que s’incrementava el valor cadastral sobre el qual es calculava el rebut. A més, el mateix decret obligava a incrementar un 6% el rebut del 50% d’IBIs més cars –és a dir, els IBIs de propietats amb més valor-.


 


Què ha fet el govern de Junts per Sant Quirze i ICV-EUiA en les seves primeres ordenances? 


El govern de l’Estat, conscient de l’alt valor cadastral dels immobles de Sant Quirze, que està molt per sobre del nivell que tocaria, admet la possibilitat de rebaixar el valor cadastral un 8% i el Ple de l’Ajuntament així ho va acceptar el passat mes de juliol.


Així mateix, enguany desapareix el recàrrec del 6% al 50% d’immobles de més valor.


Aquestes dues accions del govern de l’Estat fan que tots els valors cadastrals de Sant Quirze baixin un 8% - i per tant, baixi el rebut -, i que el 50% de rebuts més cars també vegin la desaparició del recàrrec del 6% -i baixi encara més el rebut-.


I això és el que hauria de ser normal. Però Junts per Sant Quirze i ICV-EUiA han aprovat que el tipus d’IBI pugi del 0,5053 al 0,5464, és a dir, més d’un 8 per cent. En paraules de l’interventor de l’Ajuntament  “aquest increment al tipus permetrà compensar parcialment la rebaixa a les quotes tributàries derivada de la disminució de les bases imposables”.


 


Junts per Sant Quirze i ICV-EUiA penalitzen els rebuts més baixos.


Les decisions del govern municipal en les ordenances fiscals no se semblen en res al discurs que feien quan eren a l’oposició. Així, la proposta de bonificar l’IBI en funció del valor cadastral i el nivell de renda de les famílies s’ha convertit en penalitzar aquelles famílies que tenen menys recursos. Mentre que els immobles que tenen més valor veuran una rebaixa del rebut propera al 6% -perquè el Decret Rajoy ja no té efecte-, els rebuts que paguen les famílies amb menys recursos seran pràcticament igual que el de l’any 2015. A més, aquelles famílies que paguin rebuts superiors a 400€ podran fer-ho en 10 mesos, si ho demanen, mentre que aquelles famílies que paguen menys de 400 euros, hauran de pagar només en un o en quatre terminis. Curiosa política d’esquerres...


Més incompliments.


Junts per Sant Quirze va fer bandera que l’Ajuntament havia de pagar l’IRPF i l’Iva a l’Agència Tributària catalana, en comptes de la Hisenda espanyola. Han passat ja dues declaracions trimestrals i l’Ajuntament continua pagant a l’Estat. Com és que quan eren a l’oposició aquest era un tema clau i ara que són al govern no el compleixen? Des del grup municipal de Convergència i Unió rebran tot el nostre suport per fer-ho.


Veure més articles...
app.santquirzevalles.cat
X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto