Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Marató de TV3 a Sant Quirze del Vallès


MARATÓ DE TV3: REGENERACIÓ I TRANSPLANTAMENT D’ÒRGANS I TEIXITS

El 18 de desembre, Sant Quirze del Vallès amb la regeneració i transplantament d’òrgans i teixits

Han passat més de 40 anys des que es va fer el primer trasplantament, i des de llavors els avenços clínics i quirúrgics han estat espectaculars. Catalunya és un referent en el món del transplantament. Malgrat el progressos, encara queda un llarg camí per recórrer.

El trasplantament d'òrgans i teixits consisteix en la substitució d'un òrgan o teixit en mal estat per un de sa, procedent normalment d'un donant cadàver. També hi ha la donació en viu, que consisteix a donar un òrgan  o una part d’un òrgan amb la condició de no posar en perill la salut del donant. Per als pacients que esperen un òrgan, el trasplantament és l'única possibilitat de continuar amb vida o de millorar-ne substancialment la qualitat. Es calcula que una persona trasplantada guanya 10 anys de vida, per terme mitjà; tot i que l'esperança de vida depèn molt de l'òrgan trasplantat i de l'estat de cada pacient.

També es poden trasplantar cèl·lules que és el que es fa en el trasplantament de medul·la òssia, que consisteix en la substitució de cèl·lules mare de la sang del malalt per les cèl·lules mare del moll de l'os o de la sang perifèrica d'un donant sa.
Els teixits que es trasplanten amb més freqüència són ossos, vàlvules cardíaques, tendons, còrnies i pell. A diferència dels òrgans, amb el trasplantament de teixits no se salva la vida, però es millora substancialment la qualitat de vida del pacient.

Cada cop es fan més trasplantaments, però, també, cada any augmenta la llista d'espera perquè hi ha més malalts que necessiten un òrgan sa.
En algun moment de la nostra vida, tots podem necessitar un òrgan per continuar vivint. Avui dia a Catalunya hi ha unes 1.300 persones que esperen un òrgan. No tots els pacients en llista d'espera el podran rebre; per això, un 10% dels malalts poden morir abans de rebre'l.

Investigació i regeneració, claus per al futur
Els investigadors tenen davant seu molts reptes, com millorar la qualitat i la vida dels òrgans trasplantats, minimitzar els efectes secundaris de la medicació i conèixer millor els factors que influeixen en la compatibilitat i el rebuig dels empelts. Les noves tècniques de medicina regenerativa hauran d'ajudar, en un futur pròxim, a regenerar òrgans i teixits, en comptes de trasplantar-los.
El 1999, TV3 ja va dedicar La Marató al trasplantament d'òrgans. En aquesta edició s'amplia amb el trasplantament i la regeneració de teixits, ja que, al cap de 12 anys, l'evolució en la recerca en cèl·lules mare i en medicina regenerativa de teixits demostra la necessitat d'aprofundir en aquest àmbit.
Que els pacients trasplantats deixin de ser malalts crònics amb una esperança de vida limitada, i puguin convertir-se en persones amb una vida plena, depèn de la investigació; però també de nosaltres.

PROGRAMACIÓ MARATÓ TV3 A SANT QUIRZE
Per recolzar aquesta iniciativa de la Marató de TV3 en un ambient festiu i solidari, el proper diumenge 18 de desembre, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès amb la col·laboració d’entitats del municipi,  organitza tot un reguitzell d’activitats, com són, entre d’altres:

Al llarg del matí:

A la Patronal: - Exhibició de l’alumnat del Gimnàs Montserrat Creus
- Masterclass esportiva
A la Plaça de la Vila i carrer Pintor Vila Puig, mercat de Trastos vells, vermut solidari, ninot quirzet, mistela i pastes a càrrec del GIHSQ i animació infantil per part del Grup Roquelita y Boquerón i Tokabatuka.

Per la tarda:

Al Casal d'Avis: 17.30 h "Play Back amics per sempre del Casal d'Avis" i rifa de Nadal, preu 3 euros.

Totes les activitats tindran un preu simbòlic que es destinarà a la Fundació de la Marató de TV3.

A LES FONTS

Al Parc de la Depuradora (Les Fonts), Gimcana Medieval Familiar
Horari: 17 de desembre a les 10 h
Preu: 2€ que aniran en benefici de la Marató de TV3 d’aquest any

Organitza: AV i Propietaris de les Fonts

Horari: 9.30 a 20 h Dirigida a: Tothom Col·laboració: Entitats, Associacions i Empreses de Sant Quirze del Vallès

INFORMACIÓ ÚTIL


  • Data 18/12/2011 de 00:00 a 00:00
  • Lloc Diversos espais del municipi
  • Organitza Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal