Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Gestió dels boscos per a la prevenció dels grans incendis forestals a Sant Quirze del Vallès


Una lliçó important que aprenem després d’un gran incendi forestal és la necessitat de gestionar els boscos per evitar que es torni a produir un fet tan destructiu. A Sant Quirze del Vallès tenim l’experiència del gran incendi forestal del 4 de juliol de 1994, que en poques hores va reduir a cendra gran part de la superfície forestal del municipi. El gran potencial natural de la serra de Galliners va aconseguir regenerar de nou el bosc però, des de llavors, la principal preocupació tant de la ciutadania com dels poders públics ha estat adoptar mesures per impedir que es repeteixi. Precisament, perquè sabem que els grans incendis forestals es produeixen en unes circumstàncies molt concretes però que normalment repeteixen el mateix patró, des de l’Ajuntament de Sant Quirze, en col•laboració amb la Fundació Pau Costa i els cossos i professionals que actuen al territori, volem obrir aquest debat per parlar sobre les propostes de gestió del nostre bosc i les actuacions necessàries per evitar que un gran foc pugui tornar a destruir-lo.

Primera part (masia de can Feliu)

9.00-9.30
Registre de participants

9.30-9.45
Benvinguda
Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès

9.45-10.30
Ponència
Identificació dels punts estratègics de gestió
Fundació Pau Costa
Explicació dels criteris per identificar els llocs crítics de la serra de Galliners, on l’experiència ens demostra que el foc pot augmentar la seva potència i esdevenir un gran incendi forestal, i propostes de gestió per evitar aquestes situacions i permetre el treball efectiu dels mitjans d’extinció.

10.30-11.00
Pausa-cafè

11.00-11.30
Ponència
Experiències del cos de Bombers
Bombers de la Generalitat de Catalunya
Explicació de les actuacions del cos de Bombers en grans incendis forestals i la major o menor efectivitat i perillositat d’aquestes intervencions depenent del tipus de gestió forestal que amb anterioritat s’hagi realitzat.

11.30-12.00
Ponència
Experiències de gestió a Sant Quirze
Serveis tècnics de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
Exposició de les actuacions de protecció del medi natural i gestió forestal realitzades per l’Ajuntament i propostes per garantir la protecció.

12.00-12:30
Ponència
Prevenció i educació en protecció civil
Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Quirze del Vallès
Exposició de les accions de prevenció que realitza aquest voluntariat al municipi

Segona part (sortida a la serra de Galliners, transport en cotxe compartit)

12.30-14.00
Sessions de debat al camp
Trasllat al camí dels Monjos i Pujol Blanc amb cotxes compartits, on es visitaran els treballs de gestió forestal realitzats durant els darrers mesos i es debatrà sobre l’efectivitat d’aquestes actuacions, els mètodes d’execució i altres temes relacionats amb la protecció del medi natural.

Per participar en la jornada cal inscripció prèvia enviant el nom, adreça i telèfon per correu electrònic a la bústia territori@santquirzevalles.cat o bé per telèfon de dilluns a divendres de 8 a 15 hores, a l'Àrea de Territori i Medi Ambient (tel. 937216800 extensió 2000). El darrer dia per inscriure's és el 28/02/18.

Horari: De 9 a 14 h Dirigida a: tota la població (amb inscripció prèvia) Col·laboració: Fundació Pau Costa, Associació de Voluntariat de Protecció Civil de Sant Quirze del Vallès

INFORMACIÓ ÚTIL


  • Data 03/03/2018 de 00:00 a 00:00
  • Lloc Masia de Can Feliu
  • Organitza Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal