Onze pioneres de la investigació visiten el centre cívic de Can Feliu
L’exposició ‘Dones de ciència’ mostra un grup de dones que, des del segle XVII i fins a finals del XX, van destacar en àmbits com la biologia, la física o les matemàtiques
Onze dones que al llarg de la història van ser pioneres en el terreny de la tècnica i la investigació empírica i que van obrir el camí de la ciència a altres emprenedores protagonitzen des d’avui i fins al proper dimarts 15 de febrer l’exposició ‘Dones de ciència’, que es mostra al vestíbul del centre cívic de la Masia de Can Feliu. El material, que pertany a l’Institut Català de les Dones, té com a objectiu reconèixer el paper destacat de les científiques i defensar la necessitat que les dones tinguin un paper més destacat en la investigació i la tecnologia en el context de la societat del coneixement.
Per fer-ho, l’exposició aporta la biografia i la informació gràfica de dones que van destacar a Catalunya en el terreny de la infermeria, les matemàtiques, l’arquitectura, la botànica, la biologia o la física al llarg d’un període extens de la història que comença al segle XVI i acaba a finals del segle XX. El cas més antic és el de Juliana Morell, una física nascuda a Barcelona l’any 1594 que entre Lió i Avinyó va obtenir una formació que abraçava des del dret fins a l’astronomia, a més de la física. Segons destaca el panell expositiu, la història de Morell en el camp de la ciència és un dels pocs casos de dones que hi ha documentats a arreu d’Europa en aquella època. A l’altre cantó de la línia del temps, la biòloga Maria Àngels Cardona i Florit, nascuda el 1940 a Ciutadella (Menorca) és l’exemple més recent de l’exposició. Cardona es va doctorar gràcies a la investigació que va fer a Collserola sobre l’evolució anual de les plantes a diferents zones. Al 1986 va fer oposicions per acabar convertint-se en catedràtica de biologia vegetal a la Universitat Autònoma de Barcelona.