Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Onze pioneres de la investigació visiten el centre cívic de Can Feliu

L’exposició ‘Dones de ciència’ mostra un grup de dones que, des del segle XVII i fins a finals del XX, van destacar en àmbits com la biologia, la física o les matemàtiques


Onze pioneres de la investigació visiten el centre cívic de Can Feliu

Onze dones que al llarg de la història van ser pioneres en el terreny de la tècnica i la investigació empírica i que van obrir el camí de la ciència a altres emprenedores protagonitzen des d’avui i fins al proper dimarts 15 de febrer l’exposició ‘Dones de ciència’, que es mostra al vestíbul del centre cívic de la Masia de Can Feliu. El material, que pertany a l’Institut Català de les Dones, té com a objectiu reconèixer el paper destacat de les científiques i defensar la necessitat que les dones tinguin un paper més destacat en la investigació i la tecnologia en el context de la societat del coneixement.

Per fer-ho, l’exposició aporta la biografia i la informació gràfica de dones que van destacar a Catalunya en el terreny de la infermeria, les matemàtiques, l’arquitectura, la botànica, la biologia o la física al llarg d’un període extens de la història que comença al segle XVI i acaba a finals del segle XX. El cas més antic és el de Juliana Morell, una física nascuda a Barcelona l’any 1594 que entre Lió i Avinyó va obtenir una formació que abraçava des del dret fins a l’astronomia, a més de la física. Segons destaca el panell expositiu, la història de Morell en el camp de la ciència és un dels pocs casos de dones que hi ha documentats a arreu d’Europa en aquella època. A l’altre cantó de la línia del temps, la biòloga Maria Àngels Cardona i Florit, nascuda el 1940 a Ciutadella (Menorca) és l’exemple més recent de l’exposició. Cardona es va doctorar gràcies a la investigació que va fer a Collserola sobre l’evolució anual de les plantes a diferents zones. Al 1986 va fer oposicions per acabar convertint-se en catedràtica de biologia vegetal a la Universitat Autònoma de Barcelona.