Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’empresa municipal COMU inicia el procés de transformació per realitzar iniciatives de desenvolupament sostenible

El ple municipal va aprovar ahir la comissió d’estudi per ampliar l’objecte social de l’empresa.


L’empresa municipal COMU inicia el procés de transformació per realitzar iniciatives de desenvolupament sostenible

L’equip de govern municipal ha posat en marxa la proposta de modificació de l’empresa municipal COMU, segons que va aprovar ahir el ple municipal. Un canvi que es concreta en dues accions: la promoció del desenvolupament sostenible i el reforç de les iniciatives que ajudin a fer ciutat, a fer poble.

En el primer cas, l’exemple més destacat és la utilització dels equipaments municipals per produir energia sostenible.

L’optimització d’aquests espais municipals per produir energia mitjançant plaques fotovoltàiques respon a la voluntat de fer de Sant Quirze un municipi sostenible, en la línia d’actuacions ja realitzades, com ara la participació activa en la “Covenant of Mayor committed for local sustainable energy”.

En el segon cas, l’exemple més destacat és la instal·lació de quioscos en determinades zones públiques o equipaments del municipi amb la voluntat de donar vida i crear oferta per a la població resident o la que ens visita.

Segons que ha manifestat el tinent d’Alcaldia de Territori, Pep Llamas, “en aquests darrers anys són molts els ajuntaments i administracions que han posat en marxa empreses públiques per actuar en diferents àmbits. En el cas de la COMU la seva activitat ha estat fins ara limitada a aquesta actuació en l’àmbit de la promoció de l’habitatge, realitzant tot un seguit de promocions que han suposat la construcció de 126 habitatges. Es tracta, però, d’una activitat que ha de continuar encara amb més energia i bona prova d’això ha estat la recent aprovació del Pla Local d’Habitatge, la creació de l’Oficina d’Habitatge, així com les properes promocions de Mas Duran III i IV i Castellet”.

Segons que ha manifestat el primer tinent d’Alcaldia, Antoni Rebolleda, “enmig d’una greu crisi econòmica com la que estem patint, és molt important que la gestió municipal sigui eficient, optimitzant i aprofitant al màxim els recursos. I per això hem volgut que sigui directament la COMU qui gestioni la producció d’energia amb plaques fotovoltàiques o la instal·lació de quioscos en diferents zones del municipi.”

En la mateixa línia, l’alcaldessa, Montserrat Mundi, ha insistit en què “La lluita contra el canvi climàtic i fer de Sant Quirze un municipi sostenible és una qüestió que ens afecta a tots i totes. Per això, en aquest mandat hem desenvolupat campanyes de sensibilització, hem fet pedagogia del reciclatge, estem treballant propostes de mobilitat sostenible, estem desenvolupant l’observatori virtual de la sostenibilitat o ens hem adherit a la Covenant of Majors Committed for Local Sustainable Energy.”

Els orígens
 
L’any 2001 l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va constituir l’empresa municipal COMU Sant Quirze del Vallès SL, amb l’objectiu de promoure l’accés a l’habitatge, tant de compra com de lloguer.

Amb aquesta acció, el consistori iniciava un nou estil de gestió mercantil que li havia de servir per, amb eines de mercat, promoure un dret de la ciutadania i alhora complimentar un programa polític.

La sostenibilitat, un dels objectius del PAM

L’any 2008 es va presentar el Pla d’Actuació Municipal (PAM). Aquest recollia, entre d’altres els següents objectius: modernitzar el municipi, incrementar el benestar, millorar els equipaments, redimensionar els serveis, crear oportunitats i governar bé.

Aquests objectius responien a una clara voluntat manifestada: fer de Sant Quirze una ciutat model, exemple de municipi de futur on la qualitat de vida i el benestar assoleixin el màxim nivell. Un municipi basat en el lideratge, la capacitat d’innovació, la transparència i comunicació amb la ciutadania, el govern responsable i la sostenibilitat, entre d’altres elements.

Ara, entre les noves tasques de COMU es troba aquesta defensa del medi que ens envolta, també com a marca de qualitat de vida i, per extensió, de benestar.