Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA PASTANAGA DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

El dia 2 d’octubre l’equip de govern municipal va donar a conèixer els projectes aprovats dins del procés de pressupostos participatius de 2018. Els projectes escollits són 7, amb una inversió total de 200.000€ a incorporar al pressupost del 2019, que s’haurà d’aprovar abans d’acabar aquest any 2018 i ser executades en propers exercicis.
Malgrat que la quantitat destinada a pressupostos participatius és molt baixa atès que els 200.000€ amb que estan dotats només suposa un 1% del pressupost del nostre ajuntament, celebrem que la ciutadania pugui opinar sobre quines actuacions li sembla que poden aportar valor al municipi. No obstant, cal dir que els projectes aprovats poden no ser una realitat fins entrat ben bé l’any 2020 o 2021, de forma que el que s’està fent és comprometre els futurs pressupostos amb partides d’inversió que poden no ser compatibles amb d’altres que poden ser més necessàries en el futur. I també és important fer notar que l’equip de govern s’omple la boca parlant de participació mentre deixa a elecció dels ciutadans les engrunes, i en realitat són ells qui decideixen com reparteixen altres partides de pressupost dotades de més quantitat econòmica i que no els interessa tant fer públiques.
Sorprèn que, tal i com diu l’equip de govern en la seva presentació de les propostes guanyadores d’aquest any, el percentatge de participació sigui només del 8%. Un total de 1.341 habitants del poble han votat i decidit el destí de la partida de 200.000€ sobre un cens total de 16.705 habitants. Davant aquestes dades ens preguntem què fa l’equip de govern, més enllà de l’habitual autobombo mediàtic, per fomentar la participació real d’una majoria dels veïns i veïnes en aquest procés.
En quant als projectes, és molt preocupant que la ciutadania hagi de demanar per aquest canal moltes actuacions relacionades amb la via pública que l’equip de govern ja hauria d’haver executat de forma ordinària, com per exemple el condicionament de places i l’arranjament de voreres. Obres relacionades amb la seguretat vial com les que ara es proposen al voltant de l’escola el Turonet o els passos de vianants adaptats a la ronda d’Arraona, l’asfaltat i pintura vial de diversos carrers, o altres actuacions que ja haurien d’estar executades com la instal·lació de superfícies toves als parcs infantils. Veiem doncs, com la desídia de l’equip de govern l’ha de suplir el veïnat amb les seves propostes, tot i que al final moltes de les menys votades no són les menys necessàries i malauradament es queden sense fer.
I així tenim el poble: malgrat els esforços de l’equip de govern i la seva obsessió per la política d’imatge, que permanentment vol fer-nos creure que estan millorant el poble en tots els àmbits, només cal donar una volta per qualsevol barri o visitar qualsevol instal·lació municipal -com per exemple el poliesportiu- per veure l’estat de degradació i abandonament a que aquests equipaments estan sotmesos. Tot plegat, una pastanaga amb la que esperen que els veïns quedin satisfets, però que de moment porta més frustració que altra cosa a molts dels qui, de bona fe, fan les propostes de millora.
 
Facebook: JuntsxCatSQV
Twitter: @JuntsxCatSQV
Correu: juntsxcatsqv@gmail.com