Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

UN ESTIU SENSE ESPORT PER A INFANTS I JOVES A SANT QUIRZE?

L'esport, per a infants i joves, és font de diversió, d’aprenentatge, de salut i d’amistat. A més a més a l’estiu, és experimentació, descoberta, emoció i molts altres valors positius. Tot i haver de prendre les lògiques i necessàries precaucions per a evitar possibles contagis de la Covid-19, no hi hauria d’haver ningú que, per cap raó, hi hagués de renunciar. D’ara i fins al  setembre tenim tot un estiu per endavant, on els infants i joves de Sant Quirze tenen tot el temps del món per a ells, per gaudir, divertir-se i aprendre alhora. 

 
Hi ha dubtes sobre les mesures a prendre, neguits, dificultats... però també hi ha ganes per part de les nostres entitats esportives, educatives i de lleure per oferir activitats. Malauradament, a Sant Quirze enguany això no podrà ser.
Des del grup municipal de Junts per Catalunya – Sant Quirze hem estat treballant de valent aquests darrers mesos per proposar mesures per pal·liar les conseqüències socials i econòmiques derivades de la Covid-19. Ara toca fer el mateix en d’altres àmbits.
I és aquí on ens hem trobat, novament, amb una manca d’interès i empatia per part del govern municipal cap a totes les entitats esportives i cap a les famílies del nostre municipi.
 
És cert que ha calgut estar a l’expectativa de com evolucionava la desescalada, les activitats permeses, les condicions... però davant aquesta incertesa, hi havia l’opció de planificar casals i activitats per si en darrera instància eren factibles (només cal mirar l’oferta dels municipis veïns i de tot Catalunya) o bé esperar-se i anar fent sobre la marxa amb el risc que això comporta. Potser mirant de retallar despeses i d’estalviar-se feina, aprofitant la conjuntura en què ens trobem?
 
El govern municipal de Sant Quirze no només no s’ha anticipat o preparat pel què es podrà fer, sinó que a sobre amb molta antelació ha decidit que NO permetrà a les entitats esportives locals organitzar campus d’estiu quan bé és sabut que aquestes entitats fa molts anys que organitzen aquestes activitats, i que són perfectament capaces d’assumir les exigències de la nova situació. Però sí que es permetrà organitzar casals a les escoles que, no ho oblidem, només cobreixen les necessitats dels infants, però no dels joves.
El 16 de maig, l’Ajuntament ja va comunicar a totes les entitats esportives que degut a la situació que estem vivint, tots els equipaments municipals estarien a disposició de les institucions educatives, tal i com s’ha demanat des del Departament d’Educació de la Generalitat. Fins aquí aplaudim la mesura per ser necessària fins a acabar el curs el 19 de juny... però què passa a partir del 19 de juny???
 
Doncs quan el què correspon és preparar entre tots un ventall de possibilitats per als nostres infants i adolescents, el 3 de juny, el Tècnic d’Esports de l’Ajuntament, i sense prèvia convocatòria de la Mesa de l’Esport, diu a les entitats que:
“... Aquest estiu no es podran celebrar campus esportius. Aquesta decisió del comitè d’emergència de la crisi sanitària es fonamenta en la dificultat de garantir les distàncies de seguretat previstes en la fase 3 per les activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020, pel que fa a la pràctica esportiva”.S’ha decidit que les activitats pels infants es concentraran en els centres educatius, als que s’hi ho valoreu positivament, els podem oferir la vostra col·laboració per promocionar els vostres esports.”
 
Apa!. I es queden tan amples!!! No sabien encara les mesures que es requeririen, ni en quina fase ens trobaríem, però s’opta per la via més fàcil, i d’entrada ja es desestima la possibilitat que les entitats esportives organitzin els seus campus i casals.
Tot s’enfoca en les activitats que puguin organitzar les escoles a través de les AFA, a qui sí se’ls dóna suport, fet que recolzem totalment. Però les entitats esportives de Sant Quirze només podran anar-hi a treure el nas i oferir alguna activitat esportiva dins el marc d’un altre casal, de manera puntual.
 
I ens preguntem... què passa amb els infants i joves que volen fer activitats esportives? I amb els joves que col·laboren en la seva organització, i que són de Sant Quirze? Tots sabem que a partir de certa edat els casals de les escoles ja no són atractius pels nois i les noies, però sí els que ofereixen activitats esportives. No és aquesta una oportunitat perquè els Clubs puguin reduir una mica les conseqüències esportives i econòmiques derivades de l’aturada des del 13 de març, oferint-los una oportunitat?
 
I per a afegir més incongruències, el 9 de juny els tècnics d’educació formulen un document amb totes les normes a tenir presents per a l’organització dels casals, i llegim en les “Tipologies d’activitats” que es pot fer el següent:
Jocs tradicionals a l’aire lliure (saltar a corda, fet i amagar, etc.), Jocs d’aigua, Esports de raqueta, Atletisme, Beisbol. Dansa i arts escèniques. Jocs i esports amb pilota (en els quals es pugui mantenir la distància entre els participants, en equips petits i evitant que els infants o adolescents es toquin la cara). Activitats específiques de sensibilització i de l’experiència de la COVID-19 (també incloses en modalitats de casals i campus d’especialització esportiva, anglès i tecnologia creativa). 
Algú té cap dubte sobre que es podrien haver ajudat, animat i acompanyat a les entitats esportives del nostre municipi?
 
Ens queda clar que, un cop més, aquest govern municipal mostra la seva total manca d’interès i empatia envers tot allò que representa l’esport. Aquest govern municipal no creu en tot el què aporta l’esport als nostres infants i joves a nivell d’estímul, d’aprenentatge social, de millora de competències, i no pensa en les famílies ni en l’estiu que passaran.
Esport és salut, és vida, és moviment, és amistat, és aire lliure... I això és el què necessiten els nostres infants i joves, que porten fent un gran esforç des del passat 13 de març. S’ho mereixen i ho necessiten!!! 
 
Nosaltres creiem que sí. Nosaltres hauríem apostat fermament i hauríem donat confiança i oportunitats a les nostres entitats esportives. Si es vol, es pot. Qüestió de prioritats i de creure en les persones que vivim a Sant Quirze.
 
Grup Municipal Junts per Catalunya – Sant Quirze
 
Sant Quirze del Vallès, 13 de junyde 2020
 
 
Segueix-nos a:
 
T'escoltem, contacta'ns per correu: juntspercatsqv@gmail.com