Equipaments culturals
La Patronal
Edifici d'estil modernista que data de l'any 1922 i que es va convertir en el punt de trobada de propietaris i, en general, de la gent benestant del poble. Durant els anys 20, 30 i 40, la Patronal va esdevenir el centre social i cultural del poble i acollia actes socials com obres de teatre i, sobretot, balls. Durant la Guerra Civil, s'hi van organitzar balls en benefici dels ferits per la guerra.
En l'estat original, la part de dalt de l'edifici, avui denominada Sala Josep Brossa, era la sala de ball i també disposava d'un petit escenari. La part del darrere d'aquest equipament era un jardí on s'hi celebrava el tradicional ball del fanalet. Després de la Guerra Civil, l'edifici de la Patronal es va dividir en dues parts, que van allotjar el Cafè Espanyol i un taller.
L'any 1998 van començar les obres de rehabilitació de l'edifici, que el van transformar en un nou equipament cultural per a Sant Quirze. Actualment, consta de dues sales. A la planta superior s'hi ubica la Sala Josep Brossa, que realitza la funció de teatre-auditori del poble on s'hi representen obres de teatre i es duen a terme concerts, projeccions de cinema i actes institucionals. I a la planta inferior s'hi torba la Sala Salut Pastor, una sala polivalent que acull les sessions plenàries de l'Ajuntament, assajos de les diferents formacions de teatre i cant de Sant Quirze així com actes de petit format.
Casa de cultura Vila-Puig
L’any 2002, l’Ajuntament va iniciar la rehabilitació de la Casa natal del pintor Joan Vila-Puig per poder comptar amb un nou espai dedicat a la cultura. Aquest equipament va obrir les seves portes el juny de 2005 amb dos objectius: per una banda, fer la divulgació de l’obra pictòrica del pintor santquirzenc des de la casa que el va veure néixer, i per l’altra, oferir a la població un museu de costums de la vida rural del Sant Quirze del segle XIX.
Breu història de la Casa Vila-Puig
Després de la mort de Joan Vila-Puig, la casa va ser heretada pels seus fills i, el desembre de l’any 1999, va ser adquirida per l’Ajuntament amb el compromís de rehabilitar-la respectant algunes de les estances originals i d'ubicar-hi un equipament cultural. La façana, amb la porta de fusta, manté el seu estat original, i hi llueix des de l’any 1945 la placa de bronze que perpetua l’homenatge que el poble de Sant Quirze va dedicar al pintor. A l’interior de la casa, hi trobem també el seu bust, obra de l’escultor Llorenç Cairó, bon amic de Vila-Puig. Prop d’unes fotografies de la seva època escolar i una altra d’un bon moment de plenitud pintant a la Vall d’Aran, hi ha un bell retrat de la seva esposa posat en el seu cavallet i alguns dels seus paisatges més representatius. S’hi mostra també la taula de treball i la cadira que el van acompanyar sempre.
Habitació de la casa
A l’habitació, hi podem veure la llar de foc mantinguda en l'estat original. Això fa suposar que era en aquesta sala on feia vida la família, perquè, si considerem que el foc ha estat sempre un element aglutinador, des de la sala es podia veure també qui entrava a la casa i a la botiga. Al bell mig del terra de la cambra, hi trobem encara el forat a través del qual, en època de verema, el raïm s’abocava al cup que hi ha al final del celler.
La cuina
La cuina es conserva exactament igual que al segle XIX. Cap dels seus elements ha estat modificat ni suprimit: segueixen al seu lloc fogons, aigüera, escorreplats i les boniques rajoles decorades de les parets.
Celler
Un altre dels espais que manté el seu estat original és el celler amb les seves bótes. A les parets, ni tan sols recobertes, es poden veure els pilars de totxo que suporten l’estructura de la casa i aguanten la bella volta de maó, en la qual hi ha encara restes de les canyes que servien per bastir-la. És un lloc agradable, de temperatura constant, fresca a l’estiu i càlida a l’hivern, en el qual s'hi ha col·locat una taula original de la casa.
El pati
El pati és el lloc emblemàtic de la casa. Quan hi sortim, el primer que trobem, a mà esquerra, és la comuna, que s’ha mantingut en la restauració. Tot seguit, el forn de coure pa, en el qual encara es poden veure les cendres de l'última cuita. A pocs metres hi ha el pou, en què s’endevina aigua a poca fondària.
Sales polivalents
El que més ha canviat de la casa han estat les dues plantes, en les quals s'han suprimit totes les habitacions i s'hi ha anivellat el terra per convertir-les en sales polivalents per acollir-hi exposicions, xerrades, tallers i, fins i tot, casaments civils.
Consulteu la galeria d'imatges de la Casa de Cultura Vila-Puig.
Casal de cultura
El Casal de Cultura és un equipament ubicat al carrer Nou. Des que fou cedit a l'Ajuntament per part de la Caixa d’Estalvis de Sabadell el 1980, ha acollit el Jutjat de Pau, la primera Biblioteca Municipal, la Societat Coral Il·lustració Artística o les sessions plenàries. Actualment, s'hi desenvolupen activitats del Club d'Escacs, del Cercle de Cultura i el Grup Artístic TT, que hi organitza periòdicament exposicions de quadres del seu alumnat de pintura. A la planta baixa de l'equipament també s'hi ubica l'Associació de voluntaris i voluntàries de Protecció Civil.
Celler de Can Barra
La Masia Can Barra està situada a l’entrada de la urbanització Sant Quirze Parc per la carretera de Rubí. L’edifici data aproximadament del segle XVII i actualment és la seu de l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera. A la planta principal s’hi ubicava un gran celler amb un cup per trepitjar raïms i la seva premsa. A principis dels 2000, el celler es va habilitar com a sala d’actes per acollir activitats de petit format com conferències, tallers, concerts o representacions escèniques. Actualment, el celler de Can Barra també acull casaments civils i assajos de formacions artístiques del municipi.
Biblioteca
La Biblioteca Sant Quirze del Vallès és un centre municipal d’accés a la informació. És un servei públic municipal, un espai cultural i de lleure obert a la ciutadania. La biblioteca és de titularitat municipal i es gestiona per conveni i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.
La BSQ dona accés a tot el fons documental de la BSQ i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona. I a més, accés gratuït a Internet, serveis d’ofimàtica i accés a recursos electrònics,... La Biblioteca ofereix un ampli ventall de serveis i activitats pensats per a tot els públics, una amplia col·lecció documental i de recursos d'informació, tecnologia, espais d'accès lliure i gratuït per a tothom.
És un centre d’informació i autoformació: obert a la ciutadania, de qualsevol edat i diferents interessos, amb una àmplia oferta de recursos propis i d’altres biblioteques amb les quals col·laborem en xarxa, amb accés a bases de dades de tot el món a través d’Internet i on trobareu informació sobre Sant Quirze del Vallès: la història, la gent, l’actualitat.
També és un centre de lleure i cultura. Organitza i acull activitats diverses pensant en tots els públics i interessos. Col·labora amb institucions i associacions locals que estiguin interessades en els nostres serveis.
Més informació: Biblioteca Marcel Ayats (Sant Quirze del Vallès)