Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

El quirzetenc Josep Monreal, premi del Voluntariat per la llengua

La seva contribució en el projecte es va iniciar al 2004 i ha participat en un total de 24 parelles lingüístiques


El quirzetenc Josep Monreal, premi del Voluntariat per la llengua

 En el marc del II Congrés Europeu del Voluntariat, el passat divendres 11 de novembre es va celebrar l’acte de lliurament del Premi “Voluntariat per la Llengua” al Marketplace, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística amb l’objectiu de reconèixer la participació i la implicació de les persones, les entitats i els establiments comercials en el programa. 

En la categoria de voluntari va rebre el premi Josep Monreal i Camins, participant en el “Voluntariat per la llengua” al Centre de Normalització Lingüística de Sabadell, a les poblacions de Sant Quirze del Vallès i de Sabadell. Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació Cultural, li va lliurar la distinció pel temps de dedicació, pel nombre de parelles de què ha format part, per la implicació en el programa, per la participació en l’organització d’activitats del centre i per la seva disponibilitat. 
Josep Monreal (1949) va començar a participar en el “Voluntariat per la llengua” a Sant Quirze del Vallès l’any 2004, quan l’Oficina de Català va engegar el programa de les parelles lingüístiques. Des de llavors, la seva implicació ha estat total: ha participat en cada edició a Sant Quirze (en alguns casos amb dos aprenents) i, algun cop, paral•lelament, en alguna edició de Sabadell. Això fa un balanç de participació en 16 edicions i en un total de 24 parelles. En l’actualitat, dedica el seu temps a dos aprenents de Sant Quirze.
A més de les hores de conversa en català, ha col•laborat en totes les activitats proposades amb constància i un suport incondicional a la filosofia del Voluntariat. Així, ha estat part activa en els actes de presentació i cloenda i, també, en les cinc edicions de la Trobada Anual del Voluntariat del CNL de Sabadell. A més, ha elaborat muntatges fotogràfics dels actes, ha conduït tertúlies en català i ha participat en actes de formació d’altres voluntaris. Tota aquesta implicació ja li va valer, l’any 2010, el reconeixement de la ciutat de Sabadell, que de la mà de l’alcalde va rebre un diploma. 
Amb el Premi “Voluntariat per la Llengua 2011” es valora la predisposició, la implicació i la col•laboració incondicional de la persona voluntària amb la filosofia essencial del “Voluntariat per la llengua”, que és un programa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.