Rutes d'interès
Aquí pots trobar les rutes més interessants per el municipi de Sant Quirze del Vallès. Podràs conèixer espais d'interès natural, històric i artístic.
Ruta botànica per la Serra de Galliners

Cada itinerari està senyalitzat d'un color diferent, té una longitud aproximada d'un quilòmetre i es pot recórrer en uns vint minuts. Aquesta ruta permet conèixer els arbres, arbusts i plantes que hi ha a la vila. A més, s'hi poden veure fotografies de les masies, testimoni del patrimoni històric, rural i agrícola del nostre municipi.
La ruta 1 EL BOSC DE RIBERA: Amb una distància de 2.150 metres, permet descobrir el bosc de ribera, un bosc caducifoli que creix a banda i banda dels cursos fluvials, rius i torrents, on l'aigua és el principal factor limitador del creixement de la vegetació adaptada a inundacions periòdiques a la Mediterrània.
La ruta 2 L' ALZINAR: Amb una distància total de 1950 metres i un desnivell de 130, aquest itinerari permet descobrir l'alzinar, un bosc perennifoli, verd tot l'any, amb un estrat arbori d'alzines i un estrat arbustiu ric en lianes. Amb pi blanc a les vessant assolellades, degut als incendis forestals, i amb roure martineng a les obagues.
Ruta 3 LES PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS: Les plantes aromàtiques i medicinals són les protagonistes d'aquesta proposta de passeig. Amb l'abandó dels conreus i dels focs forestals, l'alzinar esdevé brolla de romaní, formació vegetal rica en plantes aromàtiques, molt emprades a la cuina mediterrània i amb importants propietats medicinals. Aquest recorregut té 2.600 metres i un desnivell de 135.
Ruta 4 ELS BOLETS I ELS FRUITS DEL BOSC: El bosc és una font important de recursos, com la fusta, els fruits dels arbres i també els bolets. Aquest itinerari de 3.000 metres us portarà pels racons on acostumen a sortir bolets, alguns dels quals són comestibles i d'altres tòxics.
Ruta la mirada Vila Puig
El pintor Joan Vila Puig (1890-1963) va néixer el 10 de novembre de 1890 a Sant Quirze del Vallès, al número 45 de l’antic carrer Major, que avui porta el nom de l’artista.
Tot i la gran transformació, Sant Quirze encara manté el llegat de la societat amb un model de vida rural del segle XIX, sustentada per l’agricultura i on aparegueren els primers canvis derivats de les noves energies en la indústria gràcies al testimoni d’excepció d'aquest artista.
A través de la seva pintura i de la seva mirada filtrada per l’emotivitat dels paisatges que el van envoltar en la seva infantesa, us presentem una contraposició del passat i del present de Sant Quirze.
Us convidem a fer un salt en el temps, tot caminant pels carrers del poble, per admirar-ne el patrimoni d’abans i d’ara.
L’itinerari té com a punt de sortida la Casa de Cultura Vila-Puig. Podeu descarregar-vos la ruta en el document adjunt.
Camí dels Monjos

El Camí dels Monjos és el camí històric que uneix Matadepera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat del Vallès. La llegenda diu que l’abat i els monjos de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per assentar-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l’aïllament del monestir els feia patir el mal de la tristesa. El bisbe els va deixar marxar sempre i quan respectessin un mandat “que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s’establissin on millor els anés”.
Actualment és un recorregut molt conegut pels excursionistes. Al llarg dels seus 25 quilòmetres va pujant des dels 100 m d'alçada de Sant Cugat fins als 1050 del cim de la Mola, on hi ha el monestir de Sant Llorenç. El tram santquirzetenc del camí, discorre per la serra de Galliners i, a més a més, amb la corresponent senyalització, convida als excursionistes que ho desitgin a fer una passejada per descobrir el casc urbà.
Podeu descarregar-vos la ruta en el document adjunt.