Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història

Aquí et facilitem algunes dades històriques de la Vila de Sant Quirze del Vallès

Bòvila Madurell

Neolític
Segons les importants restes arqueològiques trobades dins el terme municipal, Sant Quirze del Vallès té una ocupació poblacional de 6.000 anys d’antiguitat, xifra que ens transporta a l’època del neolític. Probablement, aquestes primeres societats es van assentar en aquest territori per aprofitar els recursos naturals i el relleu suau de la zona que permetien l’agricultura i la ramaderia.

Sant Feliuet Vilamilans
Sant Feliuet Vilamilans

Edat Mitjana
L’origen de Sant Quirze com a poble es remunta, però, a l’edat mitjana, primerament amb una població disseminada en massos, i posteriorment amb la construcció de les primeres cases al voltant de la Parròquia de Sant Quirze, tot i que aleshores la parròquia i el territori que l’envoltava depenien del terme del castell de Terrassa.

Església Sant Quirze any 1910


La constitució com a municipi
Sant Quirze es va constituir com a municipi el 1832 per segregació de Sant Pere de Terrassa, i prèviament de Terrassa. Compren l'antiga parròquia de Sant Quirze, esmentada sense cap apel·latiu el 1013. Al segle XIII apareix com Sant Quirze de Terrassa, i al segle XV alterna amb el nom de Sant Quirze de Galliners, en referència a la serra de Galliners.El 1857 es va castellanitzar oficialment el nom com San Quirico de Tarrasa, modificat el 1935 a Sant Quirze de la Serra i reinstaurat el nom castellà després de la guerra. El 1976 va canviar a Sant Quirze del Vallès, en un consell de ministres, presidit pel rei d'Espanya, al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Treballs de camp a Sant Quirze del Vallès

Tradició agrícola
El nostre municipi té una tradició eminentment agrícola. Els conreus de la vinya i els masos dispersos per tot el terme van dibuixar l’escenari de Sant Quirze fins no fa gaire anys. Al principi del segle XX, molta gent de Sant Quirze compaginava la feina a les fàbriques de les ciutats veïnes amb el conreu de la terra. La proximitat de la ciutat de Sabadell, l’establiment de l’estació del ferrocarril i la progressiva instal.lació d’indústries al voltant del municipi van provocar un canvi en aquest tarannà agrícola, i Sant Quirze progressivament s’anà transformant en un municipi de serveis i, sobretot, residencial. Avui dia, encara és possible trobar pel nostre terme masos que han sobreviscut al pas del temps, com ara Can Feliu, Can Barra o Can Vinyals.