Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Alerta per la previsió de pluges intenses la propera nit

Hi ha risc de superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts al Vallès Occidental


Alerta per la previsió de pluges intenses la propera nit

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté l'alerta del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT per l'episodi de pluges intenses i persistents que han caigut amb força especialment als dos extrems de Catalunya: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Baix Empordà i Alt Empordà.

La previsió del Servei Metereològic de Catalunya indica que l’episodi de pluges continuarà demà i la zona d’afectació s'amplia a les comarques del litoral i prelitoral. A més, es preveu que augmenti el vent de Llevant i `provoqui mal estat de la mar a l'extrem nord de la costa (Alt i Baix Empordà).
 La propera nit es mantindrà el risc de pluges intenses, que poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts, amb major probabilitat a Alt Empordà, Baix Ebre, Baix Empordà, Montsià, i amb menor probabilitat a: Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. És a dir litoral i prelitoral fregant zones de l'interior.
 A partir del migdia, la previsió indica que augmenta la possibilitat que a Gironès, Pla de l'Estany i Selva es superi també el llindar de ruixats que deixin més de 20 l/m2 en 30 minuts.
 La previsió també indica que hi ha el risc de que, amb la persistència de les pluges al llarg de tot diumenge, la propera nit i demà es pugui superar el llindar d'acumulació de més de 100 l/m2 en 24 hores a les comarques següents:  Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva, amb major probabilitat, i a Baix Ebre, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Montsià, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental amb menor probabilitat.
 Igualment, al Pirineu oriental, a cotes superiors als 2.500 m es podran acumular més de 50 cm de neu.
 La previsió sobre l'estat de la mar indica que la propera nit i demà al matí a l'Alt Empordà, Baix Empordà i Selva és probable que l'estat de la mar faci que en ocasions les onades superin els 2,5 m.
 A partir de la tarda, a banda d'aquestes comarques, també hi hauria risc de maregassa a la costa del Barcelonès i Maresme. Per la tarda les onades poden arribar als 3 m d'alçada amb mar de fons de l'est.
Pel que fa a les incidències per les pluges que es mantenen:
El telèfon d'emergències 112 ha atès des de l'inici de l'episodi de pluges prop de 200 trucades relacionades amb urgències derivats dels ruixats.
 Continua tallada la circulació de trens de la línia ferroviària entre Tortosa i l’Aldea a causa d’un esllavissament, s’ha habilitat un servei alternatiu de
passatgers amb bus. L'operador ferroviari ha comunicat al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, de la DGPC, que preveuen restablir la circulació a partir de les 06.15 h del proper matí.
 La DGPC demana especial precaució a la ciutadania si ha d'agafar el cotxe, si es troba a prop de rieres, rius, passos subterranis o qualsevol tipus de zona inundable. Cal tenir molta precaució també prop dels espais on trenquen les ones, especialment a la costa de Girona, tenint molta cura prop d'esculleres, passejos marítims i platges.