Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avisos

Protecció Civil activa preventivament l'alerta del Procicat per risc de fortes ventades al Pririneu, Prepirineu i al terç sud de Catalunya

L'episodi de vents ha començat a partir de primera hora d'aquest matí al Pirineu i Prepirineu


Protecció Civil activa preventivament l'alerta del Procicat per risc de fortes ventades al Pririneu, Prepirineu i al terç sud de Catalunya

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per risc de fortes ventades, arran de l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) pel dia d'avui de forts vents a les comarques del Pirineu i Prepirineu (excepte la Garrotxa), al terç sud de Catalunya (Tarragona, Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent, excepte el Segrià i la Noguera) i a l'Anoia. L'avís del SMC indica que es pot superar el llindar de perill de forts vents i que correspon a ràfegues superiors als 90 km/h, excepte a les comarques del Baix Camp, Baix Ebre i Montsià on es poden superar els 126 km/h. Els forts vents afectaran sobretot a zones elevades, d'acord a l'avís emès pel SMC.

L'episodi de vents ha començat a partir de primera hora d'aquest matí al Pirineu i Prepirineu, amb una probabilitat d'afectació baixa. A mesura que avanci el dia, l'episodi de vents s'intensificarà i s'incrementarà la probabilitat de forts vents i alhora també podrà afectar de forma generalitzada el terç sud de Catalunya. Segons el SMC El vent bufarà de component nord i oest.

La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d'Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l'evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin del fenomen. En aquestes condicions la DGPC recomana als municipis afectats per l'avís meteorològic les mesures preventives de seguretat següents:

· Apliqueu les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general.
· Recordeu que cal evitar deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles...) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d'arbre que puguin ser arrancades pel vent...).
· Recomaneu anar amb precaució a totes les activitats a l'aire lliure fora de nuclis urbans i, si és possible, anul·leu-les.
· Tingueu precaució a Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors sobre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d'embarcacions i pel que fa a la navegació.
· Reviseu les bastides, grues i elements d'obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública.
· Estigueu atents a la informació meteorològica i, en especial, als avisos de seguiment que fa el CECAT.
· Doneu a conèixer a la població les mesures d'autoprotecció a prendre en cas de risc de forts vents.

La DGPC recomana a tots els organitzadors de les Cavalcades dels Reis que s'informin sobre la previsió i prenguin les mesures d'autoprotecció adients, com assegurar tots els elements de les carrosses,  per tal de realitzar-les sense incidències, especialment als municipis de les comarques afecades per l'avís de forts vents i sobretot a les zones elevades.

Protecció Civil també recomana extremar la precaució en les activitats a l'aire lliure i suspendre-les en cas necessari quan no es puguin realitzar amb seguretat. Els consells d'autoprotecció a la població envers episodis de forts vents són:

Si sou a casa

· Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
· Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior

· Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
· No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
· No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
· Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.

Si heu de viatjar

· Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
· Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
· Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure

· Aneu amb compte al practicar esports a l'aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d'aquell moment.
· Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
· En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
· Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
· A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.