Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació

Ramón Grau: Un projecte de centre s'ha de caracteritzar per la seva excel·lència

El professor de secundària i premi Marta Mata de Pedagogia 2009 ofereix una xerrada a Sant Quirze per parlar dels projectes de centre


Ramón Grau: Un projecte de centre s'ha de caracteritzar per la seva excel·lència
La tercera xerrada de l'Escola de Pares de les AMPA de Sant Quirze del Vallès celebrada el dimecres 14 de març va anar a càrrec de Ramon Grau, llicenciat en Biologia, professor de secundària i Premi Marta Mata de Pedagogia.
Durant la conferència, centrada en els projectes de centre, Grau va compartir amb el públic present les seves reflexions sobre les bases en les que s'ha de fonamentar un Projecte de Centre. Segons el ponent, aquests projectes s'han de caracteritzar per la seva excel•lència, és a dir, per treure de cada alumne el millor que té, coneixent les seves fortaleses i les seves mancances, basant-se en l'equitat i en un bona formació integral. També va fer èmfasi en com compartir les estratègies d'intervenció. Segons Grau, no n'hi ha prou amb la suma d'esforços individuals, han de ser compartits en el centre, igual que les idees. I d'estratègies possibles d'intervenció. Una d'elles és personalitzar l'aprenentatge, diversificar els camins curriculars amb activitats i recursos. Una altra, promoure el treball personal de l'alumnat amb un bon acompanyament per part del professor, que alhora, ha de fer una adequada gestió de informació. D'altres estratègies a tenir en compte segons Ramon Grau són fomentar l'autonomia i la presa de decisió dels alumnes, promoure la capacitat de planificació dels alumnes i afavorir els processos de reflexió i aconseguir processar la informació de tal manera que els alumnes puguin transformar les teves idees en accions, fomentant l'exploració, l'intercanvi i l'expressió. Altres mètodes a potenciar són les agrupacions heterogènies que faciliten la interacció entre els alumnes o la coordinació amb l'entorn establint mecanismes d'integració des dels mateixos centres.
Finalment, Ramon Grau va insistir en que aquestes estratègies s'havien de contemplar des d'un context d'aula inclusiva que treballa a partir de les diferències, sense oblidar la importància de la supervisió i del control del professorat en un clima que afavoreixi la confiança de l'alumne i la col•laboració amb l'entorn.
La propera de les xerrades de l'Escola de Pares de les AMPA de Sant Quirze tindrà lloc el proper 19 d'abril i versarà sobre el paper de l'Escola en un món connectat. En aquesta ocasió, la sessió estarà conduïda per Xavier Kirchner, pare del projecte educat 1x1 dels ordinadors a les aules de Catalunya.