Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Seguretat Ciutadana

Es destrueixen prop de 19.300 articles procedents de la venda ambulant il•legal

L’actuació és fruit de la col•laboració entre les policies municipals de Sabadell i Sant Quirze i el cos de Mossos d’Esquadra


Es destrueixen prop de 19.300 articles procedents de la venda ambulant il•legal

 Avui s’inicia a la Deixalleria del Parc Central del Vallès el procés de destrucció de prop de 19.300 articles procedents de la venda ambulant il•legal. La incautació d’aquest material és fruit del treball contra aquest tipus de comportament realitzat de forma coordinada i en  col•laboració entre la Policia Municipal de Sabadell, la Policia Local de Sant Quirze i els Mossos d’Esquadra. Els articles que avui es destrueixen són una part del que s’ha incautat per venda ambulant il•legal, concretament procedeixen d’abandonament per part dels seus venedors en detectar la presència policial o bé d’infracció administrativa, ja que el material incautat per un fet ja constitutiu de delicte contra la propietat intel•lectual és derivat als jutjats. 

 L’acte de destrucció d’avui ha comptat amb l’assistència del tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Sabadell, Joan Manau, el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, Jaume Cols, l’intendent en cap de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, l’inspector en cap de la Policia Municipal de Sant Quirze del Vallès, Juan Antonio González Moratalla, i l’intendent dels Mossos d’Esquadra a l’ABP de Sabadell, Alfons Sàrrias. 
 Entre el material que avui es destrueix hi ha 7.869 DVD, 4.047 CD, 626 bosses i 1.682 peces de vestuari. Així mateix, hi ha més de 5.000 objectes diversos, entre els quals moneders, ulleres, rellotges, cinturons, cosmètics, colònies, bijuteria, joguines, piles, etc.
 El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Sabadell, Joan Manau, ha explicat que l’acte d’avui és una mostra de “la lluita que portem a terme Sabadell i Sant Quirze, comptant amb la implicació de Mossos d’Esquadra, contra el comerç il•legal, amb l’objectiu de protegir el comerç legal i al consumidor” i ha afegit que aquesta lluita “forma part de la coordinació constant entre els cossos de seguretat amb competències al territori”. Per la seva part, el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, Jaume Cols, ha volgut “agrair als tres cossos la tasca que realitzen de forma conjunta” i ha mostrat la seva voluntat de “continuar amb aquesta línia de treball”. En nom de Mossos d’Esquadra, l’intendent de l’ABP de Sabadell, Alfons Sàrrias, ha remarcat “l’excel•lent relació existent entre els tres cossos de seguretat” i ha remarcat que, amb la lluita contra la venda ambulant il•legal es protegeix tant al comerç que compleix amb les normatives com també als usuaris finals dels productes. En aquest sentit, ha posat com a exemple les joguines que avui s’han destruït, de les quals ha dit que “no tenen les garanties adients i poden suposar un perill per als nens”, així com també els cosmètics, que poden ser “productes nocius per a la salut”. 
 El material intervingut procedeix de diferents punts. En bona part es va incautar al mercat ambulant de Costa i Deu (Zona Hermètica), que els diumenges s’instal•la entre Sabadell i Sant Quirze, tot i que també hi ha productes intervinguts en altres zones com ara la Rambla o el parc Catalunya en el cas de les actuacions a Sabadell o el mercat ambulant de les Fonts, en el cas de Sant Quirze. 
En aquests casos, l’actuació dels cossos policials va dirigida al control i la prevenció de la venda ambulant il•legal, amb especial incidència en els punts on, a més de concentració de persones, hi pugui haver una competència deslleial envers el comerç local. És per això que els cossos policials implicats han establert un pla d’acció conjunt per controlar i reduir l’índex de venda ambulant sense llicència municipal, així com les infraccions en matèria de propietat industrial i/o intel•lectual, derivada de la venda fraudulenta de CD i DVD pirata i altres articles. 
 En cas de detectar presumptes sospitosos de realitzar venda ambulant sense la corresponent llicència, els agents procedeixen a la identificació dels responsables i a la intervenció del material presumptament il•legal, material que, en no ser reclamat per manca de documentació acreditativa, es destrueix.
La venda il•legal al carrer està inclosa administrativament a l’Ordenança municipal d’ocupació de les vies i espais públics de Sabadell i a l’Ordenança d’ocupació de la via pública i convivència ciutadana i al Reglament de mercats ambulants setmanals de Sant Quirze del Vallès. A més, les infraccions en matèria de propietat industrial i/o intel•lectual (venda il•legal de CD i DVD i venda de gènere falsificat de primeres marques com ara bosses de mà, cinturons, carteres, roba, articles de perfumeria, etc.) són regulades pels articles 270 i següents del Codi Penal.