Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Un taller posa sobre la taula els canvis i cicles del cos de les dones

L'activitat és una iniciativa per celebrar el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les dones


Un taller posa sobre la taula els canvis i cicles del cos de les dones

Ahir dijous 31 de maig, el Centre Municipal d’Informació i Recursos per a Dones va acollir  el taller “La relació de les dones amb el seu cos. Amb regla i sense regla”. El taller, que va comptar amb la participació de 14 dones, es va organitzar des del Servei d’Igualtat de l’Ajuntament amb motiu del Dia internacional d’Acció per la salut de les dones, que es commemora cada 28 de maig. Aquesta diada es va instituir a Costa Rica l’any 1987, amb l’objectiu que cada any es dediqui un dia a fer públic l’estat de salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les. Cada vegada es reconeix més que hi ha diferències entre homes i dones en els factors que determinen la salut, fet que fins fa poc havia quedat ignorat. Els diferents rols i comportaments entre dones i homes en una cultura determinada, dictats pels valors i les normes de gènere d’aquesta cultura, poden generar diferències de gènere. Aquestes normes i valors poden comportar també desigualtats de gènere.
El taller, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, va ser presentat per la regidora d’Igualtat, Silvia Peralta, i conduït per Esperanza Aguilà, professional de la medicina i presidenta de l’Associació Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris. Aquesta entitat científica i sense ànim de lucre, pretén agrupar a professionals, ciutadans i ciutadanes interessats a contribuir a l'intercanvi d'idees, a la reflexió i a la investigació, entorn els problemes relacionats amb la salut, des d'una perspectiva sociosanitària, a través d'un plantejament pluridisciplinar, i amb una perspectiva de gènere. Un dels seus objectius és oferir a la comunitat informació, formació, assessoria i altres instruments per ajudar-la a ser protagonista de la seva salut.  Per aquest motiu aquest taller vivencial de salut, molt participatiu i dinàmic, va partir del saber i l’experiència de cadascuna de les participants, que van deixar de ser un objecte passiu de l’acte mèdic per esdevenir un subjecte actiu.
Les participants van aprofundir sobre els coneixements que les dones tenen del seu cos, de com funciona i de com se senten amb ell en les diferents etapes de la vida. El cos de les dones és cíclic i cada mes experimenta molts canvis; la menstruació i la menopausa es presenten de manera diferent en cada dona, l’educació sexual, l’alimentació, les condicions de vida i la relació que cadascuna estableix amb el seu cos, influeixen en com cadascuna viu aquests canvis. Les participants van valorar molt positivament el taller i es van quedar amb ganes de continuar aprofundint.