Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

La parròquia de Sant Quirze i Santa Julita inicia la celebració del seu Mil·lenari

El primer acte es realitzarà el 16 de juny coincidint amb la festa dels Patrons del poble


La parròquia de Sant Quirze i Santa Julita inicia la celebració del seu Mil·lenari

 Una menció del 18 de maig del 1013 al Cartulari de Sant Cugat és la primera prova documental de l'existència de la parròquia de Sant Quirze i Santa Julita, una institució que aquest dissabte realitza el primer acte de celebració del seu mil·lenari coincidint amb la festivitat dels patrons del poble.Aquests mil anys converteixen la parròquia, com apunta el rector, Mossèn Joaquim Messeguer, en l'entitat més antiga de Sant Quirze i també la que aplega més gent de manera sistemàtica -al voltant de 300 persones van a missa cada diumenge-. La celebració del mil·lenari durarà un any i mig, durant el qual s'aniran succeïnt tota una sèrie d'actes i activitats com ara concursos literaris i de fotografia, concerts o conferències.
Església romànica
Pel que fa al temple, Messeguer explica que la dedicació, o destinació de l'edifici al culte diví, va tenir lloc el 4 de desembre de l'any 1050. Les parts més antigues de l'edifici són la nau central, la capella del Sant Crist i el campanar sense els dos afegitons superiors. "La gent dubta sovint de que aquesta església sigui romànica, però la veritat és que l'aparença real de les esglésies romàniques era més similar a l'aspecte exterior actual de l'església de Sant Quirze i Santa Julita que no pas la imatge que tenim de les esglésies de Boí o Taüll" explica el rector. "Ara sovint en veiem la pedra, però la pedra n'era l'esquelet, totes estaven encalades i pintades de colors", afegeix Messeguer. 
Evolució de l'església
Avui, l'església antiga retalla el perfil de Sant Quirze, donant-li identitat al municipi. Al llarg dels anys, el santuari ha patit diferents modificacions, com ara l'ampliació de les capelles laterals, que daten del 1706-8 o l'any 1913, quan l'església ja incorpora el campanar tal com el coneixem avui. El creixement demogràfic de Sant Quirze a finals del segle XX i principis del XXI van comportar la construcció d'un nou temple parroquial, dedicat a l'any 2010, que consta d'un santuari, un casal per fer-hi activitats i la rectoria.
Actes de celebració
Dissabte 16 de juny, dia de Sant Quirze i Santa Julita, la parròquia encetarà l'any del Mil·lenari amb una Eucaristia que estarà presidida pel bisbe auxiliar de Terrassa, Monsenyor Salvador Cristau. Seguidament, els participants podran gaudir d'un vermut popular obert a tothom.