Solidaritat i cooperació
Jaume Botey: "Estem en un moment de canvi radical a tots els nivells"
El Doctor en Antropologia i professor d'Història de la UAB posa sobre la taula una visió crítica de l'impacte de la crisi sobre l'educació en el marc de la Setmana Solidària de Sant Quirze
El Doctor en antropologia i professor d'Història de la UAB, Jaume Botey, va oferir ahir una xerrada sobre el Dret a l'educació al Centre Cívic Masia Can Feliu. L'acte, emmarcat en la programació de la Setmana Solidària de Sant Quirze, va posar de manifest la influència que segons Botey està tenint la crisi econòmica en un dels drets bàsics i essencials dels infants: l'educació.
La presidenta de l'Ateneu del Món, Laura Roger, i la regidora de Solidaritat i Cooperació, Sílvia Peralta, van donar la benvinguda als assistents i van agrair la visita de Jaume Botey. Davant les dades publicades aquesta setmana sobre la pobresa infantil a l'Estat espanyol segons les quals aquesta ha augmentat un 45%, la regidora de Solidaritat, Sílvia Peralta, va fer una reflexió tot encoratjant el poder públic i la societat a treballar conjuntament per acabar amb la situació.
Canvi radical
A continuació va començar la conferència. Davant d'un públic compromès, Botey va explicar que estem en un moment de canvi radical a tots nivells, de model econòmic, polític, cultural, religiós, social, educatiu i productiu. Segons el professor, amb la caiguda del model keynesià i l'entrada del pensament neoliberal, l'objectiu principal és reduir el dèficit fiscal, un objectiu que ve marcat pels mercats financers. Botey va afirmar també que el 93% del capital que circula al món és pura especulació. Aquesta cojuntura, va seguir el ponent, ha fet que el model educatiu on l'estat és el garant d'una educació gratuïta i per a tothom s'està deixant caure. Aquí, el conferenciant va fer referència a l'augment de les ràtios professor-alumne i de les hores de treball del personal docent així com la disminució dels salaris i personal, realitat que sumades al copagament d'alguns serveis fan, segons Botey, que es tingui com a objectiu privatitzar l'educació.