Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

“Si no ens salvem nosaltres, qui ens salva?”

Avui es presenta l’entitat "Les Valentes", amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer


“Si no ens salvem nosaltres, qui ens salva?”

Són valentes, cuidadores per responsabilitat, i cada dia afronten el repte de les demandes d’una persona amb una malaltia crònica o un alt grau de dependència. Es van conèixer en el marc de les sessions del grup d’ajuda mútua del CAP però necessitaven més. Més continuïtat, més sessions... I aquesta tarda, coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, presenten “Les Valentes”. Serà a les 19 hores a la Biblioteca.

Aquesta nova entitat treballarà per cuidar la salut mental i el benestar emocional. La seva presidenta, la Teresa Pujol, les seves companyes, i el terapeuta Marc Cornejo que les ajudarà, expliquen els detalls. 

Com i per què neix “Les Valentes”?
Teresa. Sorgeix de la necessitat de tenir un acompanyament, un assessorament vers les persones cuidadores. Tens una càrrega emocional molt forta, estàs en la foscor i és complicat. Quan vam fer les sessions del grup d’ajuda mútua vam veure que, amb continuïtat, començàvem a notar un canvi, una sortida. Però 10 ó 30 sessions l’any són poques, l’any té 52 setmanes. Volíem més, necessitàvem més.

Quin és el vostre objectiu?
Teresa. Donar suport emocional, d’escolta, compartir, abraçar. Quan et reuneixes en grup i expresses el que sents, vibres amb la mateixa sensació, i connectes amb l’altra persona. A partir d’aquí, et deixes anar, expliques i t’alliberes. Pensa que la mare de tot és el dolor. En aquest punt, hem d’aprendre a direccionar-lo. Per fer-ho, disposarem de terapeutes professionals, en el marc del que anomenem el nostre primer projecte, el Continuum.

Us orienteu només a persones amb malalts a càrrec?
Marc. No, a tothom que viu una situació d’estrès, angoixa i depressió. En aquestes situacions cal treballar un canvi de perspectiva, tenir consciència de com estic i partir d’aquí obrir la porta a la llibertat per saber anar cap a un altre lloc. El dolor està allà, però el patiment és opcional. L’ésser humà està fet per rebutjar el dolor, i per resistir-se al canvi, però analitzant com ens sentim, el per què, i quin canvi de cadira vull fer, quina actitud o acció puc fer per evitar sentir-me així, el dolor serà més llunyà. I això cal treballar-lo regularment, amb continuïtat.

Quins són els principals reptes a què s’enfronta una persona cuidadora?
Hem de deixar de ser víctimes, i tampoc no és cap vergonya cuidar d’algú i fer públic com ens sentim. A partir d’aquí, també hem de deixar enrere la culpa i cuidar-nos, perquè també tenim dret a ser felices. Si no ens salvem nosaltres, qui ens salva?
A aquest fet cal sumar-li el poc reconeixement familiar de la persona cuidadora, del mateix malalt i també l’aïllament social. És per això que venint a aquest grup, passem de ser crisàlides a papallones.

Si teniu interès a contactar amb l’entitat podeu fer-ho a: lesvalentessqv@gmail.com.