Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Via Pública

Comença la campanya de l'esporga

Des del 30 de setembre fins a finals de gener, hi haurà diversos contenidors específics per la recollida de restes vegetals


Comença la campanya de l'esporga

 El dilluns 30 de setembre s’inicia la campanya d’esporga 2013-2014, amb la col·locació dels contenidors per la recollida de restes vegetals. Els contenidors es mantindran al carrer fins a finals de gener.

L’Ajuntament ofereix el servei de recollida selectiva de les restes vegetals de mida gran, com l’esporga, mitjançant els contenidors destinats temporalment a tal efecte al carrer i permanentment  a la Deixalleria Municipal.  És un servei adreçat exclusivament a particulars. 
Ubicacions
Els contenidors de caixa oberta estan habitualment ubicats a les adreces següents: 
 
·Passeig del Ferrocarril
 
·Carrer d’Avets amb carrer  dels Pins
 
·Passeig  de Can Barra amb carrer del  Prat 
 
·Ronda d’Arrahona amb Avinguda de Can Pallàs
 
·Camí de Can Corbera amb Verge de Montserrat
 
La recollida de restes vegetals es fa també habitualment a la Deixalleria Municipal: 
 
Deixalleria Municipal : c/ Menorca, s/n  Pol. Ind. Sud-Oest
 
Horari: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h; dimarts, dissabtes i diumenges tarda, tancat.
 
 
Deixalleria de Can Casanovas: Crt. de Gràcia a Manresa, km 23
 
Horari: obre tots els dies de l’any,  de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 15h a 19h , i diumenges i festius de 10h a 14h.
 
L’objectiu d'aquesta recollida diferenciada de les restes vegetals és reduir els abocaments d’aquest material a la fracció de rebuig i, d’aquesta manera, poder  reciclar les restes vegetals en una planta de compostatge, juntament amb la fracció orgànica. 
La fracció vegetal es pot gestionar de manera diferenciada, tenint en compte la seva mida: 
 
 Fracció vegetal de mida petita i tipus no llenyós (fullaraca, rams de flors, plantes ornamentals, etc.): és assimilable a la matèria orgànica i es pot llençar als contenidors marrons.
 
Fracció vegetal de mida gran i tipus llenyós, com les restes d’esporga d’arbres i arbustos:  requereix una recollida diferenciada, ja que requereix d’una trituració prèvia per a reduir la seva mida, optimitzant el seu transport,  valorització i posterior reutilització. I s’ha de llençar als contenidors específics. La gespa s’ha de dipositar al contenidor de rebuig.
 
 
Producció d'adob natural
A la planta de compostatge, l’acció dels microorganismes sobre els residus orgànics i vegetals  en unes condicions concretes de temperatura i humitat permet d’obtenir compost, és a dir un adob natural excel·lent per a l’agricultura, jardineria, regeneracions forestals i de talussos en obres públiques, tot substituint els adobs químics. Per cada 100 kg de residus orgànics  i vegetals recollits selectivament obtindrem uns 30 kg de compost de qualitat.