Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

L’èxit escolar i la coeducació reuneixen a la comunitat educativa del municipi

La xerrada va comptar amb l’expert en coeducació Daniel Gabarró, com a ponent, i van participar-hi 34 mestres procedents dels centres d’educació primària i secundària de Sant Quirze


L’èxit escolar i la coeducació reuneixen a la comunitat educativa del municipi

 Dimecres 25 va tenir lloc la xerrada Èxit escolar i bon ambient al centre: com potenciar-ho amb la coeducació. Aquesta acció forma part del pla de treball que els serveis d’Igualtat i d’Educació vénen impulsant en matèria de coeducació des de l’any 2010, moment en que es va constituir una Comissió de coeducació, de la que formen part tots els centres educatius del municipi, i que té per objectiu promoure l’equitat de gènere i la igualtat d’oportunitats a l’educació. 

La xerrada va comptar amb l’expert en coeducació Daniel Gabarró, com a ponent, i  van participar-hi 34 mestres procedents dels centres d’educació primària i secundària de Sant Quirze.
Daniel Gabarró,  basant-se en informes de la OCDE, va destacar com a causes del fracàs escolar:  18-20% socioculturals, 6% institucionals –centre escolar, metodologia, polítiques escolars-, 20-25% causes desconegudes i 45-50% causes psicològiques –capacitats intel•lectuals, factors psicològics i afectius-. Tenint en compte que l’èxit escolar és majoritàriament femení i el fracàs escolar és majoritàriament masculí, junt amb la classe social, la identitat de gènere esdevé el factor explicatiu clau del canvi més gran en els darrers 30 anys de l’èxit i la conducta problemàtica als centres. 
Models i la seva influència
Segons Gabarró, caldria preguntar-se com influeix el model de masculinitat en la relació que els nois estableixen amb l’àmbit educatiu, considerat com un espai no masculí: l’assetjament escolar físic és majoritàriament realitzat per i contra varons, les conductes disruptives a les aules són bàsicament formes de demostrar la masculinitat, l’aula i l’espai acadèmic és despreciat per ser considerat un espai femení, el pati és l’espai masculí, la violència verbal i/o física com a forma adequada de relació, la vivència de perill dels adolescents mascles no masclistes.
Masculinitat positiva
El ponent va emfatitzar que hem d’ajudar als nois a reconciliar-se amb una masculinitat positiva i que els ajudi a construir la seva virilitat sense menystenir el món educatiu, cultural ni emocional. Aquesta reconciliació ha de fer-se a través de l’impuls de polítiques de coeducació actives amb mesures específiques dirigides als nois i, també, impulsant polítiques per a la població general que tinguin l’objectiu de canviar la masculinitat masclista que injecta als adolescents les creences antiacadèmiques. L’escola ensenya al nen i a la nena quin és el seu lloc al món. Cal, doncs, impulsar accions per reforçar el paper femení en les escoles i recolzar masculinitats alternatives diverses –però igualitàries- que puguin ser un referent social.
 
La coeducació ha de materialitzar-se amb accions concretes, graduals i avaluables. Aquestes accions han de ser: per a tothom, per a nois i per a noies; per al professorat i per a les famílies, pares i mares.
 
Finalment, Daniel Gabarró va plantejar un seguit de bones pràctiques per portar a terme als centres educatius, accions que podem trobar als seus llibres Fracàs escolar? La solució inesperada del gènere i la coeducació i Transformar a los hombres, un reto social, o a llibres d’altres autores com Balones fuera, de Marina Subirats i Amparo Tomé.