Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Presentació del llibre “El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita”

Diverses autoritats assisteixen a l’acte, organitzat pel Comissionat de la Parròquia


Presentació del llibre “El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita”

El celler de Can Barra va acollir dissabte la presentació del llibre “El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita”, amb la presència del conseller de Justícia, Germà Gordó, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el bisbe de Terrassa, sr. Saiz Meneses, i l’alcaldessa, Montserrat Mundi, acompanyada d’altres regidors i regidores del consistori.

El catedràtic de la Universitat de Lleida i autor del llibre, Rodríguez Bernal, va introduir l’obra, que fa un recorregut per la història de la parròquia i la vila de Sant Quirze del Vallès, des de les seves primers mencions documentals fins a l’actualitat. El tema central és, però, el retaule gòtic que fou encarregat a inicis de la segona meitat del segle XV al taller del pintor Bernat Martorell. En morir, fou un altre pintor, Miquel Nadal, l’encarregat de finalitzar-ho, tasca que finalment duria a terme el mestre Pere Garcia de Benavarri, pels volts de 1456. Aquest retaule és una de les joies més desconegudes del gòtic català tardomedieval i es conserva actualment en dipòsit, al Museu Diocesà de Barcelona.

Segons que va manifestar l’alcaldessa, “és necessari conrear la memòria, tot promovent la participació del màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. Ara, en aquestes pàgines fem aquesta mirada enrere i ensenyem, no només a aquells que ja estimem la nostra història, sinó a les noves generacions, tot el que tenim, el que ens identifica, la nostra història.

I tot això ha estat possible gràcies a la tasca desenvolupada pel Comissionat i per la Parròquia de Sant Quirze i Santa Julita. A ells, els agraeixo molt especialment l’empenta, la il·lusió i la constància que hi han posat. Sense ells avui no podríem celebrar aquesta presentació, i el nostre retaule no comptaria amb un suport en paper que explica com és d’important per a tots nosaltres. D’aquesta manera sabem també com l’art gòtic català, amb influències europees però amb un tarannà propi original i creatiu, es va manifestar en forma d’un important patrimoni al món rural i urbà.”

El preu del llibre és de 20 € i és pot adquirir a la Parròquia de Sant Quirze i Santa Julita.