Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

Les farmàcies i els equips d’atenció primària de l’ICS al Vallès Occidental es coordinen per controlar la tensió arterial de la població

Les farmàcies de Sant Quirze del Vallès s'han sumat a la iniciativa


Les farmàcies i els equips d’atenció primària de l’ICS al Vallès Occidental es coordinen per controlar la tensió arterial de la població

 48 oficines del Vallès Occidental, entre elles, les de Sant Quirze del Vallès, se sumen des d’aquesta setmana al projecte impulsat per l’Institut Català de la Salut (ICS) al Vallès Occidental pel qual aquests establiments es coordinen amb els equips d’atenció primària (EAP) del territori per controlar la tensió arterial als ciutadans i que aquestes dades quedin registrades automàticament a la història clínica de cada persona. Es tracta d’una iniciativa que va començar l’any 2012 amb la col•laboració de 23 farmàcies de Cerdanyola del Vallès i Ripollet que, després de la bona acollida que ha tingut entre els ciutadans d’aquestes dues localitats, l’ICS ha decidit estendre a altres poblacions de la comarca.

Registre a la història clínica
Diversos estudis confirmen que el control de la tensió arterial que es realitza a les farmàcies és tan útil i fiable com el que es porta a terme en centres sanitaris. Per això, la iniciativa promoguda per l’ICS permet que les dades de la tensió arterial que els usuaris es prenen a les farmàcies adherides, que fins ara s’anotaven en paper, arribin de forma segura i confidencial per via telemàtica al centre d’atenció primària i quedin incorporades a la història clínica de cada persona. D’aquesta manera, els professionals sanitaris poden consultar i valorar la informació sense necessitat que l’usuari es desplaci al centre.
La confidencialitat de la informació recollida es garanteix mitjançant l’accés a la informació del pacient a través de la seva targeta sanitària individual. El pacient autoritza el farmacèutic a accedir a les seves dades relacionades amb la tensió arterial quan li lliura la seva targeta.
Per poder coordinar-se, els professionals de les 71 farmàcies i els 21 equips d’atenció primària implicats han fet una formació conjunta. Tenen un protocol comú de seguiment de la tensió arterial i han establert un registre únic i fiable. A més, les farmàcies han hagut d’adquirir aparells homologats per prendre la tensió. 
Risc de malalties cardiovasculars
La hipertensió arterial és l’elevació continuada de la pressió de la sang que circula per les artèries, de manera que augmenta la pressió a les parets arterials. La hipertensió incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, principalment ictus i infart agut de miocardi. A Catalunya una de cada cinc persones adultes és hipertensa, la qual cosa fa que aquesta malaltia tingui un impacte molt gran en la salut cardiovascular de la població. 
Encara no es coneixen les causes de la hipertensió, però hi ha alguns factors que s’hi relacionen, com el consum de tabac, l’excés de sal i greix, el consum excessiu d’alcohol, el sedentarisme i l’estrès. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d’hipertensió a la família. La hipertensió és el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.
En general, es recomana que les persones sanes es prenguin la tensió amb una periodicitat mínima de dos anys. Per consens clínic, s’accepten com a xifres de tensió arterial normals per a la població adulta les inferiors a 140 mil•límetres de mercuri per a la pressió sistòlica (màxima) i 90 mil•límetres de mercuri per a la diastòlica (mínima).