Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Continuen els actes entorn el Dia Internacional contra la violència envers les dones

Un curtmetratge i la presentació d'un llibre entorn la temàtica protagonitzen la jornada d'ahir


Continuen els actes entorn el Dia Internacional contra la violència envers les dones

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va organitzar ahir un nou acte emmarcat en el Dia Internacional contra la violència envers les dones. El Casal d’avis, va acollir l la jornada Diem prou a la violència envers les dones, organitzada per les entitats de dones i per la regidoria d’Igualtat, dins dels actes commemoratius del Dia internacional contra la violència envers les dones.
L’acte, al que van assistir una cinquantena de persones, va ser presentat per la regidora d’igualtat Silvia Peralta, que va donar la benvinguda a les persones assistents i va presentar la jornada, donant pas a la primera activitat, el curtmetratge Te quiero mal.
Isabel Olesa, de l’associació Grup cultural de la Dona de Sant Quirze del Vallès Caterina Albert, va introduir aquest curtmetratge, premiat a molts festivals de cinema, fent referència a les paraules de la seva autora, Mireia Giró: “qui no vegi la violència en aquest curtmetratge és que el cec és ell”. I és que aquest curt relata la vida d’una dona cega, directora d’un cor musical, independent i autosuficient, que veu com canvia el seu món quan un home entra a la seva vida i, més concretament, entra a casa seva sense tenir en compte l’ordre que ella necessita per poder ser autosuficient; una bona metàfora sobre l’absència de respecte i empatia vers la parella i les relacions de poder  presents en les situacions de violència masclista.
Tot seguit, Beatriu Masià, Felicidad Ocampo i Roser, de l’associació Tamaia, van presentar el llibre Ni príncipes ni perdices. Beatriu Masià, fundadora i terapeuta de Tamaia va presentar l’associació, que fa més de 20 anys que treballa a Barcelona fent suport a dones en situació de violència i prevenció entre el jovent. La Felicidad i la Roser són mentores de l’associació i dues de les 7 autores del llibre; un llibre que és fruit d’un taller d’escriptura terapèutica que van fer a l’associació i que recull l’experiència personal de sortir de la situació de violència en la que vivien amb les seves parelles. L’objectiu que persegueixen amb aquest llibre és ajudar a altres dones a sortir d’aquesta situació.
Després de la presentació, es va obrir un torn de paraules, amb intervencions molt crítiques respecte al moment actual de retallades, que estan afectant als drets de les dones, als recursos existents per fer front a la violència masclista i a les entitats de dones que, com Tamaia, tenen dificultats per continuar tirant endavant la seva activitat per manca de recursos.
Tancat el debat, la regidora Silvia Peralta fer una crida a tota la societat civil per plantar cara públicament a la violència masclista, amb mobilitzacions i actes reivindicatius. En paraules de la regidora “cal fer un front comú entre la classe política, la societat civil i els i les professionals que intervenen amb les dones en situació de violència”, destacant el paper de les associacions de dones. D’aquesta manera va donar pas a la lectura del manifest del 25N, que va ser llegit per una representant de Dones per Sant Quirze i del Grup Cultural de la Dona de Sant Quirze del Vallès Caterina Albert
Per finalitzar la jornada, es va comptar amb l’actuació del Cor de dones de Cerdanyola del Vallès, acompanyades per un pianista i per una petita mostra del taller d’expressió teatral que el servei d’igualtat ha organitzat a Les Fonts de Sant Quirze, i que durant tres mesos ha reunit a dones de diversos orígens amb l’objectiu de treballar la prevenció de la violència i fomentar la interculturalitat entre les dones de Les Fonts.
Marxa contra la violència masclista
Les activitats continuen dissabte amb una marxa contra la violència masclista organitzada per Dones per Sant Quirze. Les persones participants sortiran a les 12h des de la plaça de la Vila, com a acte simbòlic i reivindicatiu per lluitar contra la violència de gènere. En la mateixa línia, dillluns es llegirà el manifest del Dia internacional contra la violencia envers les dones i dimarts es lliurarà el premi del concurs “Carta a un maltractador”, adreçat a l’alumnat de l’INS i l’Escola d’Adults l’Olivera, amb l’ojbectiu de reflexionar i sensibilitzar entorn la violència.
Podeu consultar el programa complet aquí: Programació a l'entorn del Dia Internacional contra la violència envers les dones

Podeu veure la galeria d'imatges aquí: http://www.flickr.com/photos/santquirzevalles/sets/72157637900199213/