Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Empresa, establiments i activitats

Josef Ajram: "La crisi és una cursa de fons més complicada, perquè, a diferència de l'esport, no podem abandonar"

Entrevista amb el broker i esportista extrem, que aquest dimecres pronunciarà una conferència en el marc de la Nit de l'Empresa de Sant Quirze


Josef Ajram: "La crisi és una cursa de fons més complicada, perquè, a diferència de l'esport, no podem abandonar"

Josef Ajram (Barcelona,1978) és broker, atleta i autor de diversos llibres sobre motivació personal i borsa. Manté un discurs sobre la disciplina personal, l'absència de límits, el risc i l'inconformisme, que relaciona la seva activitat professional amb la pràctica d'esports extrems, en els quals ha despuntat en algunes de les proves més dures del món. Aquest dimecres pronunciarà una conferència a Sant Quirze del Vallès, en el marc de la Nit de l'Empresa, i amb aquest motiu ha contestat aquestes preguntes.

-Les proves esportives extremes que vostè realitza serien una metàfora ajustada de la cursa d'obstacles que és aquesta crisi?

-És una bona metàfora. De totes maneres, la crisi és una cursa de fons més complicada perquè no podem abandonar, a diferència de l'esportiva. Tot i així, sembla que en la prova econòmica ja estem arribant a la meta.
 
-Per dura que sigui una cursa, té una meta. Si més no, una expectativa. Podem dir el mateix de la situació que estem vivint? No ens ha afectat molt pensar que els sacrificis no servien ben bé de res?

-Per sort vam salvar el rescat i la situació més extrema ja ha passat. Òbviament, les coses s'han fet malament i costarà que cada ciutadà torni a una certa normalitat i noti com les coses milloren, però la borsa ens diu que el pitjor ja ha passat i que ara mateix estem creixent de nou. Per tant, espero que els sacrificis que tothom ha fet en els últims anys es vegin recompensat d'aquí poc. Això sí, hem d'assumir que les coses mai tornaran a ser com abans. Ni millor ni pitjor, però iguals no ho seran.
 
-Ens en sortirem només amb disciplina personal? Calen més coses? Depén només de nosaltres?

-Cal disciplina personal, però també calen més coses. A la crisi no hi vam entrar en un dia; per tant, tampoc en sortirem en poc temps. És un llarg procés on el més important és que cadascú se centri en el seu. Hem d'acceptar i ser conscients del canvi de model.

 
-Realment, hi ha una solució? Una de sola? O un conjunt de coses que caldria sumar?

-És un conjunt de coses, no hi ha una única solució. El més important és que hem de començar a aprendre dels errors comuns, els nostres els primers. Hem d'assumir que ens hem equivocat i no culpar de tot els altres, com els bancs. El que ens ha d'ensenyar aquesta crisi és a acceptar que ens hem equivocat i no tornar a cometre els mateixos errors en un futur.

 
-Tenim límits?

 -Si ens ho proposem, no!
 
-Si no sabem on estan, però sí on no estan… On no estan?

-En tots aquells objectius que ens hem proposat i que hem assolit. Els límits no només son físics, també mentals. Superar problemes, deixar vicis com el tabac, emprendre una nova vida..., són tots aquells límits que superem.