Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Serveis Urbans

Sant Quirze del Vallès controla un pugó molest a l'arbrat urbà sense usar mètodes químics

L'Ajuntament atén una demanda del veïnat de les zones afectades


Sant Quirze del Vallès controla un pugó molest a l'arbrat urbà sense usar mètodes químics

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha tirat endavant aquesta setmana un tractament contra un pugó molt molest, sense usar cap mètode químic. Els serveis tècnics municipals han aplicat un tractament de control biològic, respectuós amb l'entorn i que no causa molèsties a les persones.

La prova d'aquest tractament permetrà comparar la seva eficàcia amb la dels tractaments fitosanitaris tradicionals i reduir el seu impacte químic. L'actuació s'ha realitzat a la zona de Vallsuau.

El remei s'utilitza per controlar la proliferació del pugó del til·ler (Eucallipterus tiliae), una espècie que parasita l'arbrat urbà. No és l'única, però sí de les que genera més molèsties. En concret, genera una melassa enganxosa que embruta voreres i vehicles. Aquest fet ha provocat les queixes del veïnat de les zones afectades, una demanda que ara comença a atendre's.

El mètode biològic emprat consisteix a utilitzar antagonistes naturals, com insectes o àcars, que s'alimenten del pugó i en limiten la població. En concret, s'ha fet servir l'espècie Aphidius colemani, una petita vespa que parasita les larves del pugó ponent-hi els seus ous. També s'ha usat l'Adalia bipunctat, la marieta de dos punts.

El tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Manteniment i Transports, Antoni Rebolleda, ha explicat que “la normativa europea aconsella la reducció dels riscos que els pesticides poden causar a la salut i a l'ambient. Per això s'han buscat solucions alternatives no basades en mètodes químics”.