La Banca Ètica i el Comerç Just protagonitzen una Festa que anima la ciutadania a “desmarcar-se” i a apropar-se a les alternatives
Durant la jornada més de 300 persones van poder gaudir de les diverses activitats que s’oferien al parc de les Morisques
Ahir diumenge, el parc de les Morisques va acollir la celebració de la Festa del Comerç Just, que enguany tenia com a lema “Desmarca’t, hi ha alternatives”. Des de les 11:00 hores, les més de tres-centes persones que van omplir el parc van poder gaudir de diverses activitats com un taller de henna i cal•ligrafia àrab, a càrrec del col•lectiu d’estudiants àrabs de la UAB, un taller de trenes africanes, un mercat d’intercanvi de roba de segona mà o un taller d’hort urbà, a càrrec d’Ester Casanovas. Com a acció especial, la Festa va comptar amb un futbolí gegant inflable on la ciutadania va formar part del gran equip de les alternatives i amb l’espectacle itinerant “L’auca d’en Baboucar, el noi del cafè”. També es van poder visitar paradetes de les oenegés locals i es van oferir diversos productes elaborats amb criteris de comerç just de la Cooperativa terrassenca Alternativa3.
També es va dur a terme un programa de ràdio, el “Som Solidaris”, que s’emet per Ràdio Sant Quirze, en què la directora de l’espai, Laura Roger, va donar veu a tots els participants a la Festa. La iniciativa va acabar a les 14:00 hores amb el lliurament de premis del Concurs de Contes Solidaris i Micro relats impulsat per l’Ateneu del Món, el sorteig d’un lot de productes de Comerç Just i amb un vermut solidari.
Fa quinze anys que aquesta festa se celebra a Catalunya, enguany a 35 municipis i amb la participació d’entitats de tot el país. Segons la regidora de Cooperació, Sílvia Peralta, "la festa vol mostrar que existeix un comerç més equitatiu i sostenible i que es fa present al nostre municipi a través del projecte del Café Sant Quirze, que prové de dues cooperatives de Colòmbia i Tanzània. El que pretenem amb el comerç just és que tothom estigui informat i tothom sigui responsable del consum que fa. I, per tant, que sàpiga com compra, a qui compra i com es produeixen aquests productes”. Per donar a conèixer a la ciutadania aquest projecte que implica a tot el municipi, es van oferir un centenar de degustacions gratuïtes de Cafè Sant Quirze, amb la col•laboració de Lletonet.
A Sant Quirze la festa va estar organitzada per l’Ajuntament i les entitats Ateneu del Món, Acció Solidària Vallès, Sant Quirze pels Infants, Fundació Quetzal, Nuevos Pasos, Cooperación y Ayuda i Fuentes de Esperanza. La celebració va estar coordinada per Setem. Hi van col•laborar Alternativa 3, Fets, Fiare, Intermón Oxfam, XES, Xarxa de Consum Solidari, Fundació Grup Tercer Món Mataró i la Diputació de Barcelona.
Podeu veure les fotografies de la Festa del Comerç Just al següent enllaç:
https://www.flickr.com/photos/santquirzevalles/sets/72157644840901475/
I les fotografies dels ciutadans i ciutadanes amb el Cafè Sant Quirze aquí:
https://www.flickr.com/photos/santquirzevalles/sets/72157644426476970/
Vídeo-fòrum sobre el Comerç Just
Dins el marc de les activitats programades en motiu de la Festa del Comerç Just, el dijous 22 de maig els nens i les nenes que van venir a la Biblioteca Municipal van poder veure “El últimátum evolutivo”, un vídeo d’animació elaborat per Setem, que explica, a través de dos personatges, l’homo consumus i l’homo responsabilus, la importància de fer un consum responsable.