L'empresa santquirzetenca Batec Mobility, finalista del premi al millor empresari jove de l'any
Per un projecte que facilita la mobilitat a les persones que han d'usar cadira de rodes
L'empresa santquirzetenca Batec Mobility ha quedat finalista del premi al millor empresari jove de l'any que atorga l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC). El projecte que ha merescut l'atenció del jurat és una solució per millorar la mobilitat de les persones que han d'usar cadira de rodes.
El premi va atorgar-se ahir dimecres, en un acte celebrat a Barcelona. Però tot i que Batec Mobility va quedar només com a finalista, el seu projecte no tan sols ha estat reconegut pel jurat, sinó que també ha cridat l'atenció dels mitjans de comunicació nacionals. El programa de TV3 “Divendres” va dedicar un espai dimarts passat a la iniciativa de l'emprenedor Pau Bach.
Batec Mobility ha creat un giny que s'acopla a la cadira de rodes i la converteix en un mena de bicicleta impulsada per bateries elèctriques. Té una autonomia de trenta quilòmetres, suficient per moure's de punta a punta per una ciutat gran, i la recàrrega completa (que pot fer-se des d'un endoll domèstic) dura unes tres hores.
Si bé existeixen vehicles motoritzats per persones amb mobilitat reduïda, la gran novetat del giny de Batec Mobility és que s'adapta al 95% de les cadires de rodes. I a més, es pot acoplar i desacoplar amb una senzilla maniobra que dura un segon. Això estalvia haver de tenir dues cadires.
La història de Batec Mobility, fundada el 2006, està molt vinculada a la del seu fundador. Pau Bach era estudiant de disseny industrial quan, als 18 anys, va patir un accident de trànsit. A causa de les lesions medulars, ha d'anar en cadira de rodes des de llavors. Però a més, Bach va trobar-se que l'oferta d'ajut tècnic i ortopèdic no satisfeia les seves expectatives de portar una vida normalitzada al màxim.
Per això va començar a fabricar artesanalment dispositius acoplables a la cadira de rodes que incorporaven tecnologia de les bicicletes i dels vehicles elèctrics. Aquests ginys li permetien gaudir d'una mobilitat molt més satisfactòria: podia fer esport, viatjar i desplaçar-se autònomament. El pas següent va ser convertir els seus prototipus en productes viables i comercialitzables. Així va néixer Batec Mobility.
Des de la seva fundació, l'empresa ja ha rebut diversos guardons: el premi a l'empresa amb la millor responsabilitat social empresarial de la Diputació de Barcelona (2010); el premi Cambra en la categoria de responsabilitat social corporativa de la Cambra de Comerç de Terrassa (2011); i el reconeixement a un dels projectes emprenedors més prometedors de l'Estat espanyol, del programa Momentum Project, impulat per Esade, BBVA i PWC (2012).
Mireu aquí l'espai que el programa de TV3 "Divendres" ha dedicat a aquest projecte