Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Els historiadors Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya dissertaran a Sant Quirze sobre la Guerra Civil

Cicle de conferències del GIHSQ amb motiu del 75è aniversari del final del conflicte


Els historiadors Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya dissertaran a Sant Quirze sobre la Guerra Civil

 El Grup d'Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès (GIHSQ) organitza dues conferències sobre el 75è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil espanyola. Les xerrades seran impartides els dies 11 i 19 de juny, a les 20 hores a la Patronat, pels prestigiosos historiadors Josep Maria Solé i Sabaté i Joan Villarroya i Font. 

Solé i Sabaté dissertarà sobre el cartellisme durant el conflicte: les il·lustracions van ser una de les principals eines de propaganda en una època amb un elevat índex d’analfabetisme i de mitjans de comunicació més escassos que en l’actualitat. De la seva banda, Joan Villarroya parlarà de l’exili català de l’any 1939.

 

Josep Maria Solé i Sabaté (Lleida, 1950) és un historiador català especialitzat en la Guerra civil espanyola i la seva postguerra. També ha dirigit i presentat programes de ràdio i televisió, amb tertúlies sobre l'actualitat o sobre la història recent de Catalunya. És catedràtic en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciat en filosofia. Actualment exerceix de professor d'Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de 14 llibres sobre la Guerra Civil i la postguerra. Va obtenir el Premi de Recerca del Congrés de Cultura Catalana. Va ser delegat del Centre d'Història Contemporània de Catalunya en la recuperació de la documentació catalana a l'exili (1985-1991). Va ser el primer director del Museu d'Història de Catalunya, entre el 1996 i el 2000. L'any 2006 la Generalitat el va nomenar coordinador general del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre.El 10 d'octubre de 2011 va ser nomenat director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, en substitució d'Albert Turull.

 

Joan Villarroya i Font (Badalona, 1953) és Doctor en Història i professor titular d’aquesta disciplina a la Universitat de Barcelona. Ha publicat com a autor els llibres "Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil 1936-1939" i "Revolució i Guerra Civil a Badalona 1936-1939". És coautor de "La repressió a la guerra i la postguerra a la comarca del Maresme 1936-1945"; "L'ocupació militar de Catalunya, març 1938-febrer 1939"; "L'exèrcit i Catalunya 1898-1936" i "La persecució de la llengua i la cultura catalanes a Badalona durant els primers anys del franquisme".