L’empresa Arber Surgical s’integra en un nou clúster català de tecnologies de la salut
La firma té la seva seu a Sant Quirze del Vallès, al complex del Barcelona Moda Centre
L’empresa Arber Surgical, amb seu a Sant Quirze del Vallès, és una de les 17 firmes que han creat un nou clúster català de tecnologies de la salut. Arber Surgical, que està instal·lada al complex del Barcelona Moda Centre, és una empresa familiar que comercialitza productes de l’àmbit hospitalari, amb una gran especialització en el sector quirúrgic: material per traumatologia, artoscròpies, laparoscòpies, cirurgia del peu i cirurgia en general.
Les 17 empreses que formen aquesta nova associació tenen una facturació de 650 milions d’euros i destinen el 4,5% del volum de negoci a innovació. A més d’Aber Surgical, en formen part Avinent, Costaisa, OSM, Pulso Ediciones, Sensofar Medical, Sibel, Tecnoconverting, Telstar, Vecmedical, Ventura Medical Technologies, Vesismin, NTE-Sener, el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica, la Universitat Politècnica de Catalnya, l’Hospital Clínic, la Xarxa d’Innovació en Salut per Catalunya i la Fundació TIC-Salut.
Un clúster és una concentració geogràfica d’empreses, institucions i agents relacionats amb un determinat mercat, producte o sector industrial. Exemples de clúster són Silicon Valley, en informàtica i biotecnologia; Detroit, en l’automoció; o Tarragona, en el sector químic. Agrupant-se, les empreses aconsegueixen avantatges competitius: des de fomentar la formació i la recerca especialitzada a diversificar els riscos de subministrament, per existir una base de proveïdors prou ampla.
I aquest és l’objectiu del nou clúster català de tecnologies de la salut. Segons el seu president, Albert Giralt, conseller delegat d’Avinent, “un dels objectius és incrementar el pes de les exportacions d’aquest sector”, que durant 2013 van suposar un 0,9% del PIB català. En aquest mateix sentit, el conseller d’Economia i Ocupació, Felip Puig, ha saludat el naixament d’una iniciativa que suposa “guanyar dimensió per pensar en gran”.
La idea, a més, és agrupar qui en aquest sector participa en una mateixa cadena de valor (proveïdors de coneixement i tecnologia, hospitals i empreses amb producte propi o que en fabriquen per compte d’altres) que dóna solucions a diferents especialitats mèdiques i patologies, sempre per millorar l’atenció al pacient.
El sector de tecnologies de la salut està format per un total de més de 300 empreses, pimes un 90%, que facturen anualment 3.600 milions d’euros (l’1,8% del PIB català) i donen feina a 15.000 persones. El seu principal camp de treball són l’electro-medicina, el diagnòstic in vitro, l’odontologia, l’ortopèdia i l’oftalmologia.