Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Ajuntament, Diputació i ADF’s renovaran els plans de prevenció i emergència en incendis forestals

Aprovat un conveni per actuar i coordinar esforços fins al 2017


Ajuntament, Diputació i ADF’s renovaran els plans de prevenció i emergència en incendis forestals

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, la Diputació de Barcelona, l’Agrupació de Defensa Forestal local i la Federació d’ADF’s del Vallès Occidental col·laboraran durant els propers quatre anys per prevenir incendis forestals i actuar en cas de sinistres. En aquest sentit redactaran o renovaran plans de prevenció, protecció, vigilància i emergències.

La prevenció d’incendis és una prioritat per a Sant Quirze del Vallès, que té la major part de terme municipal considerat superfície forestal. Més del 50% del terme és ocupat per la Serra de Galliners. Aquesta mateixa setmana s’han complert 20 anys d’un incendi de grans dimensions que va calcinar unes 600 hectàrees de bosc i conreus.

Administracions i ADF’s signaran un conveni, amb quatre anys de vigència (fins al 2017), que permetrà la gestió i execució dels plans que preveu la normativa vigent i que han d’implantar els ajuntaments. La Diputació de Barcelona dóna suport tècnic i econòmic als municipis en quatre plans obligatoris per a tots els municipis:

–Pla municipal de prevenció d’incendis forestals
–Pla d’actuació municipal en emergències per incendis forestals
–Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals
–Pla de prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions

El treball tècnic i les aportacions econòmiques de l’Ajuntament i la Diputació es veurà complementat, de la seva banda, pel coneixement profund del terreny i del medi en els quals desenvolupen la seva activitat les Agrupacions de Defensa Forestal. També intervindran en l’execució de les mesures que s’incloguin en els plans.

Els plans de perfil preventiu analitzaran o posaran al dia els riscos, els punts més vulnerables, les infraestructures necessàries per intervenir en cas d’incendi, la seva millora i la seva conservació, una xarxa de vigilància permanent i reforçada en moments de risc molt alt o extrem… De la seva banda, els plans d’actuació recolliran els protocols d’actuació i la relació de recursos humans i materials disponibles i establiran les directrius per restablir els serveis i recuperar la normalitat.

Es tracta de plans municipals, obligatoris per llei, però que es faran, òbviament, en coordinació amb les altres administracions amb competències en extinció d’incendis i emergències, singularment els Bombers i Protecció Civil de la Generalitat.

Les quatre parts que signaran el conveni (Ajuntament, Diputació, ADF local i federació comarcal d’ADF’s) crearan una comissió de seguiment que determinarà prioritats. Els criteris de prioritizació podran ser, per exemple, que existeixin danys greus o punts crítics que no permetin l’ús segur d’una determinada infraestructura, els anys que hagi transcorregut des de la darrera actuació, o el valor estratègic que tingui cada infraestructura per als fins dels diferents plans.