Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Atenció ciutadana

Montserrat Mundi: ‘La nova Oficina d’Atenció Ciutadana representarà un salt endavant de qualitat’

L’Ajuntament vol que l’OAC torni a ser pionera i capdavantera en el servei a la ciutadania


Montserrat Mundi: ‘La nova Oficina d’Atenció Ciutadana representarà un salt endavant de qualitat’

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ja ha adjudicat les obres de remodelació de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de la Casa de la Vila. L’empresa Maheco ha guanyat la licitació amb una oferta de 67.653,38 euros (més IVA). 50.000 euros d'aquests inversió els subvenciona la Diputació de Barcelona. Les obres començaran en breu i han d’estar acabades al mes de setembre. Mentrestant, a partir del 21 de juliol, el servei de l’OAC es trasllada provisionalment als serveis municipals de Desenvolupament Urbà i Sostenibilitat, a l’avinguda Pau Casals 72-82. L’horari d’atenció serà l’habitual de l’OAC en període estival: de 8.30 a 14 hores.

La renovació de l’OAC és un projecte de l’àrea d’atenció i comunicació ciutadana, que dirigeix personalment l’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi. En aquesta entrevista, Mundi explica els principals trets d’un projecte que han de tornar a fer de l’OAC un servei pioner.

–Les obres alteraran el servei de l’OAC?
–Hem fet tot el possible perquè les molèsties siguin mínimes. De fet, les obres es fan en ple estiu perquè és l’època de l’any que l’OAC registra menys visites. Hem habilitat una OAC provisional, ja que era impossible fer les obres i continuar atenent al mateix lloc, i hem senyalitzat l’itinerari per arribar-hi des de l’Ajuntament, a més d’informar exhaustivament tota la població. Seguirem atenent per telèfon i per internet…

Per cert, l’accès principal a l’Ajuntament estarà tancat, però se n’obrirà un de provisional a la part posterior, a la plaça dels Avis, per poder accedir a la resta de l’edifici.

No hauria de passar gaire cosa, però m’avanço a demanar disculpes si es produeix algun problema durant les obres.

–Què trobaran de nou els ciutadans quan vinguin a l’OAC un cop remodelada?
–L’espai serà molt més còmode i agradable. Per exemple, hi haurà un espai d’espera separat de l’espai d’atenció i de més capacitat. També augmentarà la confidencialitat i la privacitat de les atencions. I també hi treballaran millor les persones que hi presten servei, que de vegades potser no valorem, però que fan una tasca molt valuosa com a primera línia de l’Ajuntament. Però no és una qüestió només d’estar-hi més gust o sentir-se més a gust, sinó d’incorporar-hi nous serveis.

–Quins seran aquests serveis?
–Per exemple, hi haurà pantalles que permetran fer alguns tràmits, inclosos pagaments. Tot serà accessible, senzill i còmode.

–No es poden fer ja tràmits electrònics a través d’internet?
–Sí. L’Ajuntament de Sant Quirze ha avançat molt en l’atenció virtual. Hem passat d’atendre només presencialment i per telèfon, a fer-ho per correu electrònic i les xarxes socials. I millorarem els procediments en línia per estar més a prop de l’objectiu d’atendre les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. La ciutadania sempre ha de trobar la porta oberta, sempre ha de tenir algú  que li respongui els seus dubtes, peticions, neguits, queixes, propostes o idees, sigui per via presencial, telefònica, virtual o en les mateixes xarxes socials, que han esdevingut una autèntica revolució en la relació entre ciutadania i ajuntament.

–En una societat tecnològica com l’actual, l’atenció presencial no hauria d’anar a menys?
–El món va cap on va, però es tracta de facilitar les coses a les persones. Hem d’habilitar nous canals, però no podem tancar els anteriors. Si més no, de moment. Hi ha xifres que no podem obviar. L’any passat, per l’OAC van passar físicament 15.000 persones. Pels motius que sigui (el tipus de tràmit, la necessitat de verificar la identitat, la falta d'hàbit a fer tràmit digital, necessitar que algú t’orienti…), aquestes persones van demanar una atenció presencial i directa.

–Continuarà l’OAC a la planta baixa de l’Ajuntament?
–Sí, sense oblidar que continuarà funcionant l’oficina de Les Fonts. La planta baixa de la Casa de la Vila és i ha de continuar sent un lloc estratègic de servei a la ciutadania i necessita estar adequada i equipada per donar resposta a les necessitats dels santquirzencs i santquirzenques.

–Cal aquesta remodelació ara?
–L’actual OAC és de fa onze anys. En el seu moment va ser pionera i ha estat capdavantera durant tot aquest temps. Però l’atenció ciutadana de llavors no té res a veure amb l’actual. I, per tant, l’espai tampoc pot ser el mateix. De fet, ni el servei és el mateix. En realitat, més que de millora del servei, hauríem de parlar d’un nou servei, que seria de comunicació i atenció.