Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

L’empresa local Batec Mobility, a l’exposició d’emprenedors del Tricentenari

Una inicitiva santquirzenca per facilitar la mobilitat de les persones que han d’usar cadira de rodes


L’empresa local Batec Mobility, a l’exposició d’emprenedors del Tricentenari

El santquirzenc Pau Bach, impulsor del projecte empresarial Batec Mobility, és un dels 40 emprenedors catalans seleccionats per l’exposició itinerant “Ahir, avui, demà”, organitzada en el marc dels esdeveniments del Tricentenari. L’exposició glossa el caràcter emprenedor que ha identificat històricament el desenvolupament de Catalunya i és testimoni de la vitalitat de la societat catalana.

La mostra és organitzada pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i podrà veure’s fins a principis de l’any vinent a les quatre capitals catalanes, d’acord amb el següent programa:

Tarragona. Del 21 de juliol al 31 d’agost. Refugi 1 del Port.
Barcelona. Del 6 d’octubre al 9 de novembre. Jardinets de Gràcia.
Girona. Del 17 de novembre al 13 de desembre. Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
Lleida. Del 19 de desembre al 10 de gener. Bibloteca Pública de Lleida.

Batec Mobility és un projecte per millorar la mobilitat de les persones que han d’usar cadira de rodes. La solució que ha dissenyat l’empresa creada per Pau Bach és un giny que s’acopla a la cadira i la converteix en un mena de bicicleta impulsada per bateries elèctriques. Té una autonomia de trenta quilòmetres, suficient per moure’s de punta a punta per una ciutat gran, i la recàrrega completa (que pot fer-se des d’un endoll domèstic) dura unes tres hores.

Si bé existeixen vehicles motoritzats per persones amb mobilitat reduïda, la gran novetat del giny de Batec Mobility és que s’adapta al 95% de les cadires de rodes. I a més, es pot acoplar i desacoplar amb una senzilla maniobra que dura un segon. Això estalvia haver de tenir dues cadires.

La història de Batec Mobility, fundada el 2006, està molt vinculada a la del seu fundador. Pau Bach era estudiant de disseny industrial quan, als 18 anys, va patir un accident de trànsit. A causa de les lesions medulars, ha d’anar en cadira de rodes des de llavors. Però a més, Bach va trobar-se que l’oferta d’ajut tècnic i ortopèdic no satisfeia les seves expectatives de portar una vida normalitzada al màxim.

Per això va començar a fabricar artesanalment dispositius acoplables a la cadira de rodes que incorporaven tecnologia de les bicicletes i dels vehicles elèctrics. Aquests ginys li permetien gaudir d’una mobilitat molt més satisfactòria: podia fer esport, viatjar i desplaçar-se autònomament. El pas següent va ser convertir els seus prototipus en productes viables i comercialitzables. Així va néixer Batec Mobility.

Més informació de l'exposició

Vídeo de Pau Bach