Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

"Catalunya serà allò que els catalans i les catalanes vulguem que sigui"

L'alcaldessa, Montserrat Mundi, centra el discurs de la Diada en el present i futur del país


"Catalunya serà allò que els catalans i les catalanes vulguem que sigui"

L’alcaldessa, Montserrat Mundi, ha centrat avui el seu discurs en el dret dels catalans i catalanes a decidir com volem que sigui Catalunya. L’alcaldessa ha fet un repàs per la història del país, tot destacant la derrota de 1714 que “va acabar amb un model d’Estat compost on Catalunya tenia reconegudes la seva identitat, les seves institucions i la seva cultura. Perquè Espanya era un regne, però no una nació. Han passat 300 anys, i és bo recordar la història i les lliçons que aquesta ens dóna.


Des aquell moment, com us deia, els catalans i les catalanes hem tingut 300 anys per recuperar la nostra història i per reforçar la nostra identitat. 300 anys de reconstrucció nacional. Amb moltes passes endavant, i més d’una i dues enrere.”


En aquest sentit, Mundi ha afegit que són molts els que han volgut refer la història i explicar-la segons el seu interès, com aquells que “davant la proposta catalana de parlar i debatre, han parlat de suspens de l'autogovern, de pressó pel President de la Generalitat, o han recordat que és l’exèrcit qui garanteix la unitat d'Espanya. Jo estic convençuda, però, que aquesta gent no és majoritària a Espanya. És més, estic convençuda que a Espanya hi ha una gran majoria silenciosa que no pensa així, que ens respecta i ens té estima.”


Per tot això, les paraules d’avui han estat orientades a animar els catalans i les calanes a  dir prou amb una senzilla demanda, poder votar el proper 9 de novembre: “Hi ha res més democràtic que poder expressar-se mitjançant el vot? Com es pot entendre que hi hagi algú que no vol deixar expressar la voluntat popular? Aquest és el debat. Aquesta és la discussió”.


Per tot això, l’alcaldessa ha insistit de manera explícita i implícita en què “Catalunya serà allò que els catalans i les catalanes vulguem que sigui. No som millor que ningú. Però tampoc pitjor. Simplement, som diferents. Volem ser catalans. I ho volem ser prenent les nostres pròpies decisions. Amb encerts i amb equivocacions, de ben segur. Però volem tenir llibertat fins i tot per a equivocar-nos!”

Finalment, Mundi ha agraït la participació de Sant Quirze per la Independència per la hissada i, especialment, per la tasca que al llarg d’aquests anys estan desenvolupant.

 

 Podeu llegir el parlament complet de l'alcaldessa, clicant aquí.