Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L'Ajuntament de Sant Quirze aprova per àmplia majoria donar suport al dret a decidir i a la consulta del 9 de novembre

Tretze vots a favor, dues abstencions i dues absències


L'Ajuntament de Sant Quirze aprova per àmplia majoria donar suport al dret a decidir i a la consulta del 9 de novembre

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha aprovat donar suport al dret a decidir, a la Llei de Consultes aprovada pel Parlament divendres passat i a la consulta per decidir el futur polític de Catalunya que s'ha de convocar en les properes hores o dies, a celebrar el 9 de novembre. L'aprovació s'ha fet en el ple extraordinari convocat amb aquesta única finalitat i per una àmplia majoria: tretze vots a favor (CiU, Junts per Sant Quirze i ICV) i dues abstencions (PSC). Els dos regidors del PP no han assistit a la sessió plenària.

La moció que s'ha aprovat és la mateixa que a centenars d'Ajuntaments de Catalunya en aquests dies, promoguda per l'Associació de Municipis per la Independència i per l'Associació Catalana de Municipis. El text de la moció aprovada mostra el suport a la convocatòria de la consulta del 9-N, "per decidir lliurement el futur de Catalunya dins de l'exercici dels nostres drets democràtics i prendre el compromís de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès amb la realització de la mateixa, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació".

El resultat de la votació ha estat acollit amb una gran ovació pel públic que ha omplert la sala de plens. Moments abans, l'alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, havia manifestat que "el nostre poble se suma al moment històric que viu el país. I el que sento és sobretot orgull i agraïment per poder-ho viure. I ho agraeixo especialment a tothom la feina que està fent per aconseguir-ho".

En el torn d'explicació de vot, la portaveu del grup municipal d'ICV, Marta Baldrich, ha expressat que, darrera de la reivindicació del dret a decidir, "no hi ha només les forces polítiques, sinó la societat civil, que demanda obertura al futur". Baldrich ha afegit que "reclamem els drets nacionals, però també els drets socials" i que "la gran majoria que hi dóna suport ho seria encara més si s'hi sumés el PSC".

De la seva banda, la portaveu del grup del PSC, Sílvia Peralta, ha justificat l'abstenció amb la moció que els socialistes estan presentant als ajuntaments, com a alternativa al text aprovat. "Estem pel dret a decidir, en una consulta legal i acordada, perquè tingui efectes jurídics vinculants", ha dit. "Només una estratègia conjunta de tot el catalanisme donarà una sortida a la situació actual".

En nom del grup municipal de Junts per Sant Quirze, Alexandre Brossa ha manifestat que "en aquest acord estem parlant de democràcia, no d'una opció concreta, per bé que molts de nosaltres som independentistes i de fa molts anys". Ha subratllat a més que "estem vivint una revolució, una mobilització enorme, protagonitzada per la ciutadania organitzada. I això és així perquè no volem ser súbdits de ningú".

Finalment, la portaveu del grup de CiU, Mercè Vallès, ha destacat que "la Llei de Consultes és una bona llei, assolida amb un elevat consens, que ha de permetre governar el país amb la participació de la gent".  Sobre la consulta del 9-N, Vallès ha indicat que "en els darrers 30 anys Catalunya no ha tingut una llibertat real, perquè la confiança dels catalans ha estat laminada amb tot de lleis que han retallat l'autogovern" i que "som subjecte polític anterior a la Constitució i tenim dret a dedicir. Som i serem el que voldrem".

L'acord adoptat es comunicarà al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament i als grups parlamentaris. També a l'Associació de Municipis per la Independència i a l'Associació Catalana de Municipis, que  trametran el suport del món municipal a les autoritats de l'Estat espanyol i de diferents organismes internacionals, com l'ONU, el Consell Europeu i la Comissió Europea.