Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Benestar Social

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental reclamen a Benestar de la Generalitat agilitat en els pagaments i mesures contra la pobresa

Una reunió amb la consellera Neus Munté constata la falta de places per a persones grans a la comarca


Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental reclamen a Benestar de la Generalitat agilitat en els pagaments i mesures contra la pobresa

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha reunit amb representants dels municipis del Vallès Occidental per abordar diferents qüestions relatives als serveis d’atenció a les persones, centrant-se en quatre línies prioritàries: la renda mínima d’inserció, les beques menjador, la pobresa infantil i l’accés i manteniment de l’habitatge. A la reunió també hi ha assistit la Secretaria General del Departament de Benestar i Família, Dolors Rusinés, així com la consellera comarcal, Anna Maria Martínez, presidenta de la Comissió Informativa de Benestar Social i Infància i les vicepresidentes de l’ens comarcal, Olga Olivé i Mercè Rodó.
 
Durant la reunió de treball els representants del Vallès Occidental han abordar diferents qüestions que els ajuntaments estan treballant, “moltes vegades més enllà de les seves competències”, tal com ha assegurat la presidenta del Consell Comarcal i  diferents alcaldes i alcaldesses. La consellera Munté ha afirmat que és “conscient de l’esforç dels municipis” i ha garantit que es treballarà de “manera coordinada”.
 
Les peticions que ha fet el món local s’han centrat bàsicament en la pobresa infantil, la pobresa energètica i en la necessitat d’agilitzar els pagaments del Departament de Benestar Social i Família als ajuntaments i consells comarcals “per poder fer “que els compromís amb les famílies sigui encara més gran i més efectiu”, en paraules de la consellera comarcal Anna María Martínez. La mateixa consellera ha remarcat que “la crisi i les retallades han agreujat les situacions en moltes famílies i on més es nota és en les beques menjador, la pobresa energètica, els recursos per la dependència, la disminució de prestacions de la llei de la dependència, els pagaments de lloguer o el suport a les famílies que tenen fills en necessitats educatives especials, entre d’altres”.
 
Durant la reunió s’ha parlat de la necessitat de revisar encara amb més profunditat les beques menjador. Després que aquest curs s’hagin homogeneïtzat els criteris a nivell català i s’hagi produït un augment de les beques, famílies sense ingressos han obtingut ajut del 50% de la beca i necessiten que l’Ajuntament els la complementi per poder dinar a l’escola.
 
Els alcaldes i alcaldesses han reclamat un treball transversal i interdepartamental per a establir mesures per lluitar contra la pobresa en totes les seves vessants. L’alcaldessa de Barberà, Anna del Frago, per exemple, ha proposat “que es creï un pla d’ocupació adreçat a famílies que estan a punt de perdre l’habitatge o que ja l’han perdut. En aquest cas la consellera s’ha compromès a “estudiar-ho i compartir-ho amb els consellers Puig i Vila”.
 
Tant l’alcalde de Castellar del Vallès Ignasi Gimenez, com l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, com també l’alcaldessa accidental de Montcada, Carmen Porro, han demanat més mesures per combatre la pobresa energètica, ja que sí que s’ha avançat amb companyies d’aigua però no amb companyies elèctriques i el Decret aprovat pel Govern català el que fa és “ajornar el deute però no aconseguir excepcions”. La consellera de Benestar Social i Família ha valorat que “en aquesta qüestió s’ha avançat molt des dels ajuntaments i s’han centrat molts ajuts d’emergència social en els àmbits de l’habitatge o el manteniment de d’habitatges però cal seguir treballant des de la Taula de la pobresa energètica per definir el concepte de consumidor vulnerable i establir mínims i criteris”.  
 
Des de Sant Qurize i des de Sentmenat, les seves alcaldesses, Montserrat Mundi i Núria Colomer respectivament, i l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, han centrat les seves peticions en l’àmbit de la gent gran. La consellera ha admès que “al Vallès Occidental hi ha un dèficit de places per a gent gran i que, quan hi hagi disponibilitat pressupostària puguem fer una mirada molt específica per aquesta comarca.  La consellera també ha anunciat que es reactivaran les prestacions vinculades a residència que s’havien suspès provisionalment.
 
El regidor de Terrassa, Antoni Salvador ha demanat a la consellera continuar treballant de manera coordinada per “aconseguir blindar l’atenció social davant l’LRSAL”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Viladecavalls, Cesca Berenguer ha expressat la preocupació per les persones que acabant un pla d’ocupació específic per a beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció, se’ls dilata en el temps el retorn al Pla Interdepartamental de la Renda Mínima, un cop acabat el pla d’ocupació. .
 
Aquesta trobada és resultat de la petició que van fer de forma unànime els alcaldes i alcaldesses de la comarca.  El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental va expressar la preocupació pels temes relatius a benestar social i família i van coincidir que, en aquests moments, l’atenció a les persones és una prioritat per part de totes les administracions i s’ha de poder donar resposta conjunta a les necessitats de la ciutadania.