Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Benestar Social

El Vallès Occidental inicia el projecte Recooperem per distribuir aliments cuinats a famílies de la comarca

La iniciativa també vol fomentar el màxim aprofitament alimentari i evitar el malbarament dels aliments


El Vallès Occidental inicia el projecte Recooperem per distribuir aliments cuinats a famílies de la comarca

El Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han iniciat el projecte ‘Recooperem, cuina per compartir’ que té per objectiu abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència, garantint la inclusió social. D’altra banda, aquest projecte garanteix el màxim aprofitament alimentari i evita el malbaratament dels aliments.

Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament.

Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del  programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.    

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

En acabar el servei de l’escola, l’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) , es congelen a -18ºC i es distribueixen un cop per setmana a través del Rebost Municipal. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

El Rebost de cada municipi fa la distribució a les famílies que segueixen els criteris establerts. Una experiència semblant ja es va portar a terme a Viladecavalls, promotors de la idea. El projecte es difondrà als 12 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) i altres de la comarca que puguin estar interessats.

En aquest cas, el Recooperem s’ha iniciat amb una prova pilot el darrer mes de juny a Rellinars i es preveu que es pugui estendre a altres poblacions aquest mes de setembre.

Les destinatàries són persones amb valoració de dependència o risc d’urgència social. Es prioritzen persones grans, individus i famílies sense autonomia o manca de recursos per cuinar a casa.

Altres accions relacionades

Als restaurants: Acaba’t el plat a casa
El Consorci per a la Gestió de Residus promou també la campanya ‘Acaba’t el plat a casa’ que té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari als restaurants de la comarca i també a casa. 

En aquest cas, s’oferirà als establiments envasos per tal facilitin als clients endur-se els menjar que no s’hagin acabat al restaurant i que ells mateixos podran emportar-se  a casa.

La campanya es desenvoluparà durant els mesos d’octubre a desembre d’aquest any i qualsevol restaurant de la comarca hi podrà participar només sol·licitant-ho al Consorci aquest mes de setembre, quan se’n farà la difusió. 

A Catalunya s’ha calculat que llencem uns 35 kg de menjar per persona i any.  Un 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars, més el 12% al sector de la restauració i un 25% en supermercats i comerç.


Tallers, l’estalvi a la llar
El Consell Comarcal també ofereix als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials formació als professionals de benestar social i a les persones usuàries dels serveis d’aquests ajuntaments per dotar-los d’eines per millorar la gestió dels recursos de subsistència bàsica, potenciant l’autonomia i capacitat de gestió socioeconòmica i familiar. S’ofereixen 3 tallers oberts a ciutadania: ‘Menjar sa i equilibrat amb pocs recursos’, ‘Cuina de recapte, prevenció del malbaratament’ i ‘Com reduir la despesa energètica a la nostra llar’; així com formació a professionals de serveis socials per l’assessorament en pobresa energètica i estalvi a la llar.

Suport a la població fràgil i disminució del malbaratament alimentari
Durant l’any 2013 es van realitzar entrevistes amb els equips d’atenció social bàsica dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) en les quals es va constatar l’increment de demandes per pobresa energètica i les derivacions als bancs d’aliments locals. La majoria de rebosts dels municipis disposen d’aliments secs, però hi ha una mancança, per la despesa i la complicació logística que suposa, de frescos i àpats elaborats, necessaris per una correcta balança nutricional en determinats col·lectius com infància i gent gran.

Així doncs, per donar suport als projectes de població fràgil de la comarca, es va preveure la projecció d’accions d’àmbit comarcal per cobrir les necessitats de salut, socials i econòmiques detectades, en resposta a  l’acord del plenari dels alcaldes i alcaldesses de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials per promoure accions de suport i subsistència bàsica a la població fràgil. Els alcaldes i alcaldesses d’aquests ajuntaments van sol·licitar explícitament al Consell Comarcal activar accions de suport als bancs d’aliments, com atenció prioritària.

Per altra banda, també s’havia detectat la necessitat de disminuir el malbaratament alimentari observat a empreses i entitats alimentàries, de restauració i hostaleria de la comarca, afavorint la reducció de residus i la seva òptima gestió.

Donant resposta a aquestes grans necessitats i arran de la cerca de bones pràctiques d’ambdues temàtiques, des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió per a la Residus del Vallès Occidental es va acordar treballar conjuntament en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i en favor de l’aprofitament dels recursos i la reducció del malbaratament alimentari.