El Grup d'Investigació i Història de Sant Quirze organitza un cicle de dues conferències sobre la prehistòria de Catalunya
Els dies 23 i 30 d'octubre, a les 19.30 hores, a la Sala Història de la Patronal
El Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze (GIHSQ) inicia un nou cicle de dues conferències sobre la prehistòria a Catalunya que tindran lloc a la Sala Històrica de la Patronal els dies 23 i 30 d’octubre, a les 19:30 hores,
La primera conferència, "Els Neandertals: l’Abric Romaní en l’arqueologia de Catalunya", anirà a càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg, professor a la Universitat Rovira i Virgili i codirector de les investigacions d'Atapuerca. En aquesta conferència, Eudald Carbonell, ens farà conèixer a través d’un campament prehistòric com és l’Abric Romaní de Capellades, el procés evolutiu dels homínids i les característiques d’aquests campaments de Neandertals.
Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és un dels arqueòlegs més coneguts a Catalunya i internacionalment en l'actualitat. Doctor en Geologia del Quaternari per la Universitat Pierre et Marie Curie, de París, i en Història per la Universitat de Barcelona. Des del 1999 és catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona i, actualment, és investigador principal del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari d'aquesta Universitat i Director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Ha efectuat viatges d'investigació i treball de camp en més d'una vintena de països.
La segona conferència, “El Vallès fa 10 milions d’anys”, anirà a càrrec de Jordi Agustí, paleontòleg, professor investigador ICREA a l’IPHES i responsable de l’Àrea d’Investigació d’aquest institut, director de campanyes paleontològiques al nord d’Àfrica i a Geòrgia. En aquesta conferència, en Jordi Agustí ens farà conèixer l’evolució dels períodes Neogen i Quaternari, en relació amb els canvis ambientals i climàtics que han tingut lloc en els últims 10 milions d’anys.
Jordi Agustí (Barcelona, 1954) és un dels paleontòlegs més coneguts a Catalunya. Entre 1973 i 1977 va cursar estudis de Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona, on es va doctorat el 1981 sota la direcció de Miquel Crusafont Pairó, catedràtic de paleontologia de la mateixa universitat i fundador de la paleontologia de vertebrats a Espanya.
Després d’una breu estança al Departament de Paleontologia de la Universitat de Barcelona, el 1983 va entrar com a investigador a l’Institut de Paleontologia “M.Crusafont” de la Diputació de Barcelona. El 1985 va ser nomenat director d’aquest centre, càrrec en què va mantenir-se fins l’any 2005. Aquell mateix any va obtenir una plaça de Professor de Investigació de la Institució Catalana de Recerques Avançades (ICREA), essent destinat inicialment a l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. El 2007 es va incorporar definitivament a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), associat a la mateixa universitat.