Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

En marxa la campanya de vacunació contra la grip

Informació sobre els col·lectius per als quals es recomana vacunar-se


En marxa la campanya de vacunació contra la grip

La campanya de vacunació antigripal va començar el passat 13 d’octubre, i s’allargarà durant dos mesos als centres vacunals catalans. L’objectiu de la campanya és fonamentalment evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes d’aquesta malaltia.

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacuna per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Les persones per a les quals està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d'atenció primària de salut.

Persones a les quals es recomana la vacunació:

-Les que tenen un alt risc de presentar complicacions:

-Les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etcètera)

-Les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etcètera)

-Les dones embarassades

-Les persones amb obesitat mòrbida
       
-Totes les persones de 60 o més anys.

-Les que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc: treballadors sanitaris i d’institucions que acullen persones d’alt risc, com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

-Membres dels serveis públics essencials: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial...

La grip al període de 2013-2014

El nivell de cobertura vacunal assolit la temporada passada entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 53%. L'epidèmia de grip va ser d'activitat moderada, amb nou setmanes d'activitat i una taxa d'incidència màxima del 453,48 per 100.000 habitants la setmana del 20 al 26 de gener. Un total de 411 persones van requerir l’ingrés hospitalari per una malaltia greu als hospitals sentinella i la mitjana d'edat dels casos greus ingressats va ser de 68,6 anys.

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, que fins al 50% de les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i que aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

Algunes característiques de la grip


Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 graus), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contreure-la.

Més informació al web de la grip

061 Catsalut respon