Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Recordeu: la matinada de diumenge els rellotges s'endarrereixen una hora

Comença l'horari oficial d'hivern per estalviar energia acomodant les hores d'activitat a les de la llum diürna


Recordeu: la matinada de diumenge els rellotges s'endarrereixen una hora

Recordeu que la matinada de diumenge vinent, 26 d'octubre, comença oficialment l'horari d'hivern i que, en conseqüència, els rellotges s'han d'endarrerir una hora. A les 3, l'hora oficial es retardarà 60 minuts i seran les 2. Penseu que la major part de dispositius digitals (telèfons mòbils, ordinadors...) s'actualitzen automàticament i no cal canviar-hi l'hora.

El canvi d'hora oficial es fa en compliment del previst a l'article 2 del Reial Decret 236/2002, d'1 de març. La finalitat dels horaris d'hivern i d'estiu és acomodar les hores d'activitat a les hores de llum diürna: és a dir, es tracta de no desaprofitar la llum del sol mentre es dorm. Així s'aconsegueix un menor consum d'energia, com a resultat de la menor necessitat d'il·luminació artificial. Un 90% dels efectes d'aquesta mesura es produeixen en el sector domèstic, segons dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). També es produeix estalvi d'electricitat en els serveis, el comerç i la indústria.

Es calcula que l'estalvi a Catalunya ronda els 30 milions d'euros anuals i se situa entre 10 i 11 euros per llar. I si l'estalvi econòmic pot semblar reduït, també hi ha un guany en un ús més racional i sostenible de l'energia i en una pedagogia molt senzilla i entenedora.

Amb l'horari d'hivern, la nit cau més aviat i això incrementa la necessitat d'il·luminació artificial, però el major consum als vespres queda compensat per la menor necessitat de llum als matins. A més, la major part dels ciutadans prefereix que al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar, hi hagi llum natural. No obstant, la mesura no està exempta de polèmica i hi ha campanyes que reclamen la seva derogació: argumenten l'afectació fisiològica que pateixen persones i animals, que l'estalvi no és tal a l'horari d'hivern o que el canvi s'ajusta més als costums del nord d'Europa i no pas als del sud del continent.