El Fòrum Vallès Innova aplega més de 200 empreses i agents econòmics
Projecte per fomentar la innovació empresarial dels ajuntaments de Barberà i de Sant Quirze
El Fòrum Vallès Innova, celebrat aquesta setmana al Centre de Negocis Nodus Barberà, va reunir més de 200 empreses i agents socioeconòmics, universitats i centres tecnològics. Aquest Fòrum és fruït del projecte supramunicipal i-Vallès, dissenyat i gestionat per l’Ajuntament de Barberà del Vallès i per l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona. El seu objectiu principal és reforçar la competitivitat de les empreses i orientar les polítiques públiques cap al foment de la innovació.
Les alcaldesses de Barberà i de Sant Quirze, Ana del Frago i Montserrat Mundi, van inaugurar l’esdeveniment amb un discurs compartit i centrat en la cooperació entre agents públics i privats. L’alcaldessa de Sant Quirze va destacar “la importància de fer xarxa entre diferents agents i institucions per garantir la competitivitat de les empreses del territori”, mentre que la de Barberà apuntava que “als municipis ens interessa tant com a les empreses atreure talent i persones creatives; per això és essencial mantenir una estreta col.laboració público-privada”.
El projecte del Fòrum Vallès Innova ha ajudat a posicionar el teixit empresarial en coneixement, cooperació i creativitat, tres elements que es consideren indispensables per tirar endavant amb èxit projectes innovadors de qualitat.
Com a exemples d’aquesta innovació, entre els expositors presents al Fòrum hi havia Pal Robotics, una empresa barcelonina que fabrica robots per oferir solucions a les necessitats d’altres empreses que va presentar un robot capaç de fer l’inventari de tot l’estoc d’una empresa i també l’humanoide REEM, que pot fer de guia en entorns amb molta afluència de públic, com aeroports, exposicions...
Altres empreses al Fòrum, i capdavanteres gràcies a la seva sensibilitat per la innovació, van ser Insercard Electrònica, New Gate, Flexor, Entresd o SoftForYou.
El món universitari també va participar en l’esdeveniment. El parc de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre de Transferència Tecnològica de Barcelona i Terrassa (CTT) i el Barcelona Supercomputing Centre (BCB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van exposar els seus projectes per col.laborar amb el teixit productiu en la recerca de l’eficiència. També diverses escoles de negocis van aportar la seva experiència mitjançant unes càpsules d’innovació. Entre altres, el director de la Fundació Creafutur d’ESADE, Guillem Ricarte, va parlar sobre tendències de consum, com són els nous consumidors i on estaran les oportunitats.
El Fòrum va dedicar una sessió plenària a la reindustrialització i a la integració de la tecnologia a la indústria i una altra a casos empresarials de canvi estratègic per millorar el negoci. En aquesta segona sessió, empreses del Vallès van explicar la seva experiència en l’ús de la innovació com a eina per destacar en el mercat. Entre altres, Flexor SA, de Barberà del Vallès, que fabrica plantilles d’ortopèdia i plantilles per a esport d’alt rendiment; Bossar Packaging, també de Barberà, líder mundial en disseny i fabriació de màquines envasadores; i la santquirzenca Carinsa, dedicada a la fabricació d’aromes per a la indústria alimentària humana i animal i a la de fragàncies per a la cosmètica i detergents.
Aquests casos d’èxit van permetre valorar la importància de les decisions estratègiques per adquirir i consolidar un potencial arreu del món, així com adaptar-se a les exigències dels clients. Una mostra pràctica d’adaptació personalitzada i singular el va donar la santquirzenca Carinsa: l’empresa va presentar a la jornada la fragància i-Vallès, creada expressament per a aquesta jornada.