Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

Sant Quirze tornarà a reduir l'endeutament municipal i el situarà en el 27,30%

En els dos darrers mandats, la ràtio s'ha reduït a menys de la meitat de la qua hi havia el 2006


Sant Quirze tornarà a reduir l'endeutament municipal i el situarà en el 27,30%

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès situarà l'endeutament municipal l'any vinent en una ràtio del 27,30%, segons el pressupost municipal per 2015 que aquest dijous passa pel ple municipal. El màxim legal és el 110% (*). El baix endeutament és un dels millors indicadors de la bona salut financera de l'Ajuntament, fins i tot després d'un anys econòmics molt durs a causa de la crisi.

L'Ajuntament preveu tancar aquest 2014 amb un 32,31%, que ja significa un considerable descens en relació a l'endeutament que tenia el 31 de desembre de 2013, que era del 46,27%. De fet, és la tendència acumulada en els dos darrers mandats, període en el qual la gestió dels governs encapçalats per l'alcaldessa Montserrat Mundi, ha reduït l'endeutament a menys de la meitat.

Així, del 73,57% que hi havia el 2006, es passarà al 27,30% del proper any. En xifres absolutes, s'haurà baixat de 9,63 milions d'euros de deute, a 4,33 milions.

L'alcaldessa explica que la clau ha estat “restar deute tots els anys”. Afegeix que “quan hem demanat crèdits nous, aquell any l'import que hem amortitzat de crèdits anteriors ha estat superior. Així sempre hem restat”.

Mundi destaca que “amortitzar deute no és fàcil quan et toca governar en plena crisi i els ingressos es desplomen i has de fer no el mateix sinó molt més, amb menys”. “És més”, diu també, “el percentatge no baixa fàcilment, ja que com que és una ràtio sobre els ingressos, si aquests baixen, el percentatge puja tot i que deguis el mateix”.

Sant Quirze del Vallès seguirà sent el 2015 un dels municipis més solvents i sanejats del país, molt millor que la mitjana. “El secret és haver governat amb seny. Hem ofert més serveis i cada cop millors, però sempre amb la màxima prudència econòmica”, conclou l'alcaldessa.

De la seva banda, el tinent d'alcalde d'Economia i Serveis Interns, Josep Antoni Delgado, recorda que “deure menys també alleugereix la càrrega financera i allibera recursos que podem destinar a altres fins”. Delgado creu que “si continuem aquesta forma de gestionar, en pocs anys l'endeutament municipal pot passar a ser simbòlic”.

La nova reducció de l'endeutament és un dels punts destacats del projecte de pressupost municipal per 2015, que és de 18.617.180,34 euros (amb l'empresa municipal COMU i diferents ajustos, el total consolidat és de 19.073.242,33 euros. Les inversions seran de 514.000 euros. Un altre punt destacat és la recuperació del 25% de la paga extraordinària de Nadal de 2012 per al personal municipal, que va ser suspesa per decret del govern de l'Estat i que fins ara no havia autoritzat a retornar.(*) El percentatge es comptabilitza sobre els ingressos corrents. Això vol dir que si els ingressos corrents d'un Ajuntament són de 10 milions d'euros anuals, la suma de tot el seu deute viu no pot superar els 11 milions.