Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

Sant Quirze del Vallès aprova un pressupost per a 2015 de 18,61 milions d’euros

L’Ajuntament tancarà el mandat amb una gestió prudent que ha permés encaixar la crisi i, a la vegada, amortitzar deute


Sant Quirze del Vallès aprova un pressupost per a 2015 de 18,61 milions d’euros

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha aprovat un pressupost per a 2015 de 18.617.180,34 euros. Amb el pressupost de l’empresa municipal Comu (510.173,08 euros) i alguns ajustaments, el total consolidat serà de 19.073.242,33 euros. Els comptes per l’any vinent han estat aprovats en el ple municipal de la passada nit amb els vots a favor dels grups de CiU, PSC i PP, els vots en contra del grup de Junts per Sant Quirze i l’abstenció del grup d’ICV-EUiA.

El pressupost de l’any vinent és l’últim d’un mandat caracteritzat per una forta crisi econòmica i per un seguit d’imposicions i controls sobre els ajuntaments. “Però davant d’aquesta situació excepcional, la gestió de l’Ajuntament de Sant Quirze ha estat rigorosa, professional, eficient i eficaç”, ha manifestat l’alcaldessa, Montserrat Mundi.

L’alcaldessa ha dit també que “diuen que estem sortint de la crisi, però de forma molt i molt lenta. Però tant si és així com si no, l’Ajuntament de Sant Quirze està absolutament preparat per afrontar el futur en les millors condicions”.

Mundi ha afegit que “en aquests anys durs s’han optimitzat els contractes de serveis públics, s’ha reorganitzat l’Ajuntament, s’ha millorat la formació de la plantilla, s’han obert nous serveis i modernitzat altres i, a més, s’ha reduït de forma molt important el deute”.

Un dels principals punts del pressupost 2015 és una nova reducció de l’endeutament, que quedarà situat en el 27,30%, després d’acabar 2014 en un 32,31%. El màxim legal és el 110% (calculat sobre el total dels ingressos corrents anuals). El baix endeutament és un dels millors indicadors de la bona salut econòmica de l’Ajuntament. I el tinent d’alcalde d’Economia i Serveis Interns, Josep Antoni Delgado, recorda que en els dos darrers mandats l’endeutament ha baixat cada any i ha quedat reduït a menys de la meitat del que hi havia el 2006. La recepta ha estat restar deute cada any: l’import amortitzat ha estat sempre superior al dels crèdits nous.

El pressupost és un 4,19% inferior al de 2014

El pressupost per a 2015 és un 4,19% inferior al de 2014, aproximadament uns 800.000 euros menys. La diferència rau, fonamentalment, en els menors ingressos per la decisió del govern municipal de congelar impostos. A més, l’any vinent no hi haurà pràcticament subvencions per inversió i el crèdit que demanarà l’Ajuntament per finançar-ne serà inferior.

L’alcaldessa aprofita per recordar que “decisions preses per l’Estat han fet pujar la pressió fiscal en els darrers anys. Nosaltres ho hem mirat de compensar en tot el que hem pogut, amb rebaixes, bonificacions i la congelació, perquè no era just que el pes de les decisions de Madrid recaigués únicament en les butxaques dels nostres conciutadans”.

Pel que fa a la despesa, puja el capítol de personal, bàsicament pel pagament del 25% de la paga extra de Nadal de 2012 que el govern de l’Estat va suspendre i que ara autoritza a pagar.

En canvi, encara pel que fa a la despesa estructural, baixaran els costos financers, gràcies a la renegociació d’un crèdit ICO per pagar les proveïdors, que estalviarà molts interessos, i a les amortitzacions que es realitzen any rera any. A més, el 2015 i el 2016 veuran el venciment dels crèdits més importants de la història de l’Ajuntament, concertats fa una dècada. Pel que fa a nous crèdits, se’n demanaran per valor de 498.000 euros, però seran bàsicament operacions sense interessos, facilitats per la Diputació de Barcelona.

Inversions de 514.000 euros

Les inversions del 2015 seran de 514.000 euros. Es destinaran a actuacions com la millora del funcionament de l’Ajuntament i a la millora de l’espai públic (senyalització, enllumenat, mobiliari, jardineria…). També destaca l’import que cada any l’Ajuntament destina a millores dels equipaments educatius i les que es faran en el transport públic gràcies a una subvenció.

També hi haurà inversió als equipaments esportius, en particular a qüestions que no poden esperar al futur nou complex esportiu, com els vestidors. L’Ajuntament està elaborant el plec de condicions per a la construcció i gestió del nou centre, però mentre aquest procediment no culmina cal resoldre qüestions urgents, amb solucions provisionals que, posteriorment, puguin ser aprofitades.

L’equip de govern municipal vol recordar que, tot i que el volum d’inversió pugui semblar baix, en aquests moments estan a punt de realitzar-se projectes de gran embalum. És el cas del Parc de Can Feliu, la Masia de Can Feliu, la reforma de La Patronal, el nou enllumenat de la Ronda Arraona, els entorns del col·legi Purificació Sala, el Parc del Torrent, la Plaça Nova i la primera fase de la supressió de barreres arquitectòniques. Sense oblidar la important inversió en vialitat pagada pel centre comercial Alcampo. Tot plegat, suma prop de 2 milions d’euros. “Òbviament, hem tingut en compte aquest fet, dins de la nostra línia de millorar Sant Quirze des de la més estricta prudència econòmica”, diu l’alcaldessa.

D’altra banda, en la mateixa sessió plenària ha pres possessió del càrrec de regidor Joan Manuel Arruga Elias, que substitueix David Sánchez, del grup municipal del PP, que ha renunciat a l’escó.