Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

La Setmana Solidària finalitza amb un èxit de participació al mercat de joguines i llibres de segona mà

Les activitats s'han centrat en els conflictes causat per l'accés als recursos naturals


La Setmana Solidària finalitza amb un èxit de participació al mercat de joguines i llibres de segona mà

El mercat de joguines i llibres de segona mà va tancar, amb un gran èxit, els sactes de la Setmana Solidària de Sant Quirze del Vallès. Diumenge passat, les oenagés de la Mesa local de Solidaritat i Cooperació, amb la col·laboració de l'entitat Dones per Sant Quirze, van aconseguir recaptar 1.450 euros, que aniran a Metges Sense Fronteres, per contribuir a la lluita contra l’ebola a l’Àfrica Occidental. Aquesta recaptació ha estat possible gràcies als centres educatius i a les famílies del municipi, que han contribuït a la Campanya de recollida i han donat joguines i llibres.

Els centres educatius també han participat de la Setmana Solidària, tot acollint la lectura del manifest el Dia Internacional dels Drets dels Infants, el 20 de novembre, manifest que ha estat elaborat i llegit a les escoles per alumnes de l’institut.

Per altra banda, uns 220 alumnes de primària han gaudit dels diferents tallers organitzats, com un sobre consum responsable de Setem Catalunya. O un de música malinké de l’Àfrica de l’oest, que explicava com s'aprofite els recursos a l'abast per a fer instruments com el Balafon, la Cora, els Djembés o els Dunduns. En aquest taller, els alumnes han pogut tocar els instruments de percussió per acabar fent, entre tots, una cançó malinké.

El taller "Tasta’m" de la Fundació Grup Tercer Món Mataró va donar a conèixer a l’alumnat els principis del comerç just, mitjançant un visionat d’una cooperativa de Ghana i una degustació de productes com el cacau, el suc, la melmelada, la crema de cacau o les galetes, fets amb aquests principis.

Alumnes de l’Escola d’Adults han treballat sobre el conflicte al Congo per l’extracció de minerals, a través d’un taller ofert per la Lliga dels Drets dels Pobles i l’han completat amb el visionat del curtmetratge "Blood in the mobile", que explica com s’extreu de les mines del Congo el coltan, mineral usat en la indústria electrònica, i com el negoci dels mòbils acaba finançant la guerra.

Sílvia Peralta, regidora de Solidaritat i Cooperació, ha volgut remarcar la importància de conscienciar a la societat sobre "la violació dels Drets Humans que es manté amb l’explotació salvatge dels recursos naturals en certs països, perquè els països desenvolupats puguem mantenir el nostre sistema consumista".

A més del programa educatiu, la Setmana Solidària també ha ofert activitats obertes a la ciutadania i durant quatre dies unes 85 persones s’han acostat al Centre Cívic Can Feliu per saber què fa la banca convencional amb els nostres diners i conèixer què són les finances ètiques. També hem pogut conèixer la malaltia de la Noma, que afecta infants desnodrits del Níger, de la mà de la Xisca Figuerola de la Fundació Campaner, única entitat espanyola que treballa en la lluita contra el Noma al país.

D'altra banda, la psicopedagoga Elena Roger, de l’escola de pares online Solo Hijos, va oferir a les Ampes una xerrada sobre la solidaritat com a instrument per treballar el pensament crític, la creativitat, l’optimisme, l’empatia, l’autonomia, l’autocontrol i l’emprenedoria, entre d’altres competències, necessàries per desenvolupar-se amb èxit personal a la vida.

A més, durant la setmana, la ràdio s’ha fet ressò de les activitats al "Som Solidaris" i ha donat a conèixer el treball de les oenagés de la Mesa de Solidaritat i Cooperació.

 

Àlbum de fotos de les activitats de la Setmana Solidària.

 

Pel·lícules visionades durant la Setmana

Tràiler de “Con tu dinero” Tràiler de “Blood in the mobile”