Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental analitzen les conseqüències de la LRSAL amb els presidents de l’ACM i l’FCM

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local preocupa molts ajuntaments


Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental analitzen les conseqüències de la LRSAL amb els presidents de l’ACM i l’FCM

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’ha reunit aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal, amb la participació dels presidents de les dues entitats municipalistes catalanes: la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Durant la sessió han analitzat les conseqüències de l’aplicació de la llei estatal de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) i altres canvis legislatius i qüestions d’interès pels municipis.
 
La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, ha explicat que “el canvi legislatiu que més ens està afectant les la LRSAL. Des dels municipis s’està fent un esforç important per tirar endavant serveis sense afectar a les persones i amb moltes dificultats. També estem davant de la incertesa que provoca la nova Llei de governs locals que en aquest moment està en stand-by per la situació política que vivim a Catalunya”.
 
El president de l’FMC, Xavier Amor, ha destacat que “trobem que la LRSAL és molt injusta. No soluciona, empitjora i a més provoca molta incertesa perquè una mateixa llei que és interpretada diferents per dos secretaris o interventors municipals és que no és prou clara. A més, aquesta llei provoca una afectació directe a la ciutadania, perquè hi ha un allunyament dels serveis i una estratègia de privatització”.
 
Per la seva banda del president de l’ACM, Miquel Buch ha demanat “al Tribunal Constitucional que sigui ràpid en la resposta del recurs d’inconstitucionalitat que han presentat 2.500 ajuntaments de tota Espanya en contra de la LRSAL ja que aquesta llei afecta directament qüestions com els serveis socials, els serveis de promoció econòmica o d’altres que presten els ajuntaments”. Buch també ha assegurat que “els consells comarcals són un element vital pel nostre país. Si algú pretén esborrar-los del mapa haurem de buscar un altre ens que faci la seva feina”.
 
Seguiment dels acords del Consell d’alcaldes i alcaldesses
 
En el consell d’alcaldes i alcaldesses també s’ha fet seguiment de tres acords que es van prendre en sessions anteriors.
 
D’una banda s’ha analitzat l’estudi que es va encarregar per determinar la viabilitat del Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica (Copevo). Aquesta necessitat va néixer de les importants dificultats jurídiques que ha provocat sobretot la LRSAL i que també podria provocar la Llei de Governs locals en la figura dels consorcis i dels serveis que presten, i de les importants dificultats econòmiques per les quals passa el Copevo per poder continuar prestant els serveis en relació a les polítiques de promoció econòmica i ocupació.
 
També s’ha fet seguiment dels avanços del projecte “Boscos del Vallès” i del projecte d’integració orgànica dels recursos de l’àrea bàsica de serveis socials. En aquest cas s’ha avançat en el procés d’integració i s’ha treballat tant a nivell tècnic com polític amb els ajuntaments de la comarca.