El Vallès Occidental demana ajuts extraordinaris per les recents ventades i la coordinació d'administracions i propietaris forestals
Preocupació per la situació en la qual han quedat els boscos de la comarca i el risc d'incendi el proper estiu
El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’ha reunit per valorar els efectes de la ventada del passat 9 de desembre i per acordar les accions a seguir. Els ajuntaments han coincidit a reconèixer l’excepcionalitat de la situació que ha afectats centenars d’hectàrees de bosc i ha produït nombroses afectacions a la trama urbana. En aquests moments els ajuntaments estan fent la valoració dels danys i la faran arribar al govern de la Generalitat, que ha anunciat aquesta setmana que obrirà una línia d’ajuts extraordinaris encara sense quantificar.
Els representants municipals han manifestat la preocupació per la situació actual del bosc, pels molts desperfectes que s’han ocasionat i per les moltíssimes hectàrees afectades, així com també pel risc d’incendi que pot patir la comarca en la propera temporada d’estiu.
Els alcaldes i alcaldesses han exposat les situacions que han viscut als municipis. Tots i totes han coincidit a agrair la tasca dels voluntaris i voluntàries que des del primer dia han fet possible que els pobles i ciutats vagin recuperant la normalitat. Han assistit a la reunió el delegat del govern a les comarques de Barcelona, Fernando Brea i el director general de l’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Jordi Souto, així com el president de la Federació d’ADF de la comarca, Enric Sapés.
El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses ha pres, principalment, els acords següents:
1. Reconèixer l’excepcionalitat de la situació a la comarca del Vallès Occidental després de les ventades del passat 9 de desembre.
2. Demanar a la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, una visita al territori i demanar a l’Estat espanyol la seva solidaritat amb el territori.
3. Demanar ajuts extraordinaris a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona tant per les zones forestals com per la despesa efectuada en zones urbanes i reclamar celeritat en els ajuts.
4. Sol·licitar suport tècnic a la Diputació de Barcelona i al Departament d’Agricultura per tal que puguin ajudar als ajuntaments en les tasques de valoració de danys i altres que puguin sorgir.
5. Sol·licitar la convocatòria de Plans d’Ocupació al qual es puguin acollir gent formada per les tasques necessàries que estiguin a l’atur
6. Sol·licitar línies d’ajut pels propietaris forestals
7. Sol·licitar línies d’ajut per les ADF de la comarca
8. Sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ajuts per actuar a les lleres de rius i rieres
9. Demanar als propietaris forestals que s’associïn i siguin proactius per tal de fer possible el treball conjunt entre les administracions públiques i els propietaris.
10. Demanar al Consell Comarcal que coordini les necessitats dels diferents ajuntaments i promogui actuació conjunta
11. Demanar als ajuntaments compromís en el projecte Boscos del Vallès.
12. Acordar que és necessari treballar amb tres ritmes. D’una banda la gestió de les emergències, ja en curs, també la gestió de les urgències –treure els arbres caiguts abans de l’estiu i valorar l’estat del bosc- i finalment treballar a mig i llarg termini.
13. Demanar a les companyies el compromís restabliment serveis que encara estan afectats.
14. Celebrar un Consell d’Alcaldes i Alcaldesses al mes de gener per tal de poder valorar totes les dades dels ajuntaments juntament amb el govern de la Generalitat.
Foto: L'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Montserrat Mundi, d'esquena en primer terme, assistint a la reunió del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental