Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

L’Ajuntament facilita el pagament als contribuents afectats per rebuts complementaris de l’IBI, arran d’una regularització feta pel ministeri d’Hisenda

El Cadastre ha incrementat el valor d’unes 400 finques en detectar-hi noves construccions, ampliacions i millores, que no havien estat declarades


L’Ajuntament facilita el pagament als contribuents afectats per rebuts complementaris de l’IBI, arran d’una regularització feta pel ministeri d’Hisenda

Els contribuents afectats per la regularització d’alguns valors cadastrals realitzada a Sant Quirze del Vallès pel Ministeri d’Hisenda estan rebent en els darrers dies les notificacions amb els imports que han d’abonar en concepte d’IBI endarrerit. Aquesta regularització va detectar construccions d'edificacions, o ampliacions i millores en les ja existents, que no havien estat declarades ja sigui pels propietaris actuals dels immobles com pels propietaris originals. L’augment del valor cadastral repercuteix en l’import de la quota d’IBI que s’hauria d’haver pagat en els anys anteriors, amb un topall genèric de quatre anys.

L’Ajuntament de Sant Quirze recorda que ha estat aliè a aquesta regularització, efectuada d’ofici pel Centre de Gestió Cadastral del Ministeri d’Hisenda, malgrat que ara es veu obligat a girar els rebuts complentaris i a cobrar-los. L’Ajuntament vol aclarir que no té cap marge legal per aturar aquests pagaments. Sí que té la possibilitat de facilitar el pagament mitjançant el seu fraccionament o ajornament i està oferint aquesta opció als afectats.

L’Ajuntament, a més, està informant els contribuents que es troben en aquesta situació dels mitjans legals que tenen al seu abast, ja que encara poden presentar recursos davant del Centre de Gestió Cadastral a Barcelona (Travessera de Gràcia 58). Dissortadament, en aquesta fase del procés, a banda de presentar recurs cal abonar el rebut. L’Ajuntament informa que, en el cas que el recurs sigui atés pel Centre de Gestió Cadastral, retornarà els diners amb els interessos que s’hagin generat.

Les persones afectades poden adreçar-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, on els explicaran les passes que poden fer. Ja hi han passat més d’un centenar dels contribuents afectats i l’Ajuntament vol agrair-los la comprensió davant de la situació creada, dins del tràngol que provoca.

Les liquidacions girades són 411 en el conjunt del terme municipal i des de diferents tipologies, des d’habitatges particulars a naus industrials. L’import mig de les liquidacions complementàries és de 733,51 euros, i de 193,38 euros per any regularitzat. Sent un promig, hi ha imports més alts i més baixos. Cal recordar que en properes anualitats, el rebut de l’IBI que pagaran aquests propietaris serà més alt ja que el valor cadastral actualitzat en aquesta regularització quedarà consolidat.

L’Ajuntament de Sant Quirze és el primer a lamentar aquest problema i es queixa de l’actuació poc lleial que ha tingut el ministeri d’Hisenda i el Centre de Gestió Cadastral a Barcelona. Fonts municipals han recordat que l’Ajuntament és el primer interessat en el compliment de la llei i que no empararà cap situació irregular, però també que el nom complet del Centre de Gestió Cadastral és “Centre de Gestió Cadastral i Cooperació Tributària” i que no estaria de més que la cooperació no fos únicament una denominació sinó una pràctica que s’exercís realment.