L’Ajuntament presenta a la ciutadania quatre alternatives per a la remodelació de la Patronal
La inversió, assumible econòmicament, oscil·la en una forquilla d’1,6 a 2,7 milions d’euros
L’Ajuntament de Sant Quirze ha presentat a la ciutadania les quatre alternatives per a la remodelació de La Patronal, que ha preparat l’equip d’arquitectes encapçalat per Xavier Guitart. Es tracta de quatre propostes entre les quals se n’haurà de triar una, mitjançant la continuació del procés de participació ciutadana engegat mesos enrera per decidir el futur d’aquest emblemàtic edifici.
Cap de les quatre propostes que hi ha sobre la taula és ja un projecte executiu d’obres, sinó opcions que recullen les demandes expressades per la ciutadania i les entitats en les primeres fases de la consulta. En realitat, el que s’ha fet és un programa d’usos a partir del qual s’ha valorat la necessitat arquitectònica.
Les dues principals variables de les quatre propostes són la capacitat d’espectadors del recinte i, en consonància, l’import de la inversió necessària per ampliar La Patronal. En la proposta de màxims, les localitats de l’anomenada Sala Històrica passarien de les 206 actuals a 450. Pel que fa a la inversió, hi ha una forquilla que va d’1,6 a 2,7 milions d’euros.
“Estem parlant d’una xifra important, però que l’Ajuntament pot assumir per fases gràcies a tenir una situació sanejada i un endeutament molt baix”, ha explicat l’alcaldessa, Monsterrat Mundi, en l’acte de presentació de les propostes. Orientativament, ha afegit que “el projecte podria abordar-se a dos o a quatre anys vista”.
L’alcaldessa ha recordat que l’oportunitat de remodelar a fons La Patronal va sorgir arran d’una subvenció de la Diputació per arranjar algun edifici històric local. “Amb els 220.000 euros de la subvenció podíem resoldre algunes de les qüestions més peremptòries de La Patronal, però vam pensar que era una ocasió per plantejar-se un projecte més ambiciós. I efectivament, en la primera enquesta d’aquest procés, la gran majoria va pronunciar-se per fer de l’edifici un autèntic teatre, un equipament cultural de referència”, ha dit Montserrat Mundi.
L’arquitecte Xavier Guitart ha destacat, de la seva banda, que l’objectiu no és “tapar forats, sinó realitzar un projecte molt més ambiciós i de futur, d’acord amb l’encàrrec de l’Ajuntament i el desig dels ciutadans”. Guitart ha afegit que els imports econòmics que hi ha sobre la taula són “inversions dels temps econòmics presents, amb solucions tècniques que donen una gran polivalència amb una gran austeritat”.
Algunes obres, enguany mateix
En espera de la decisió sobre l’opció que s’executarà, enguany ja es faran alguns treballs amb la subvenció de la Diputació, que venç el 31 de desembre de 2015, tot i que el termini és prorrograble. En concret, se solventaran algunes de les mancances més peremptòries de l’anomenada Sala Nova, situada a la planta amb entrada pel carrer Barcelona. Aquí se solucionaran els importants problemes d’acústica de l’espai i es millorarà l’equipament tècnic. També s’implantaran algunes mesures provisionals per fer funcionar la Sala Nova mentre durin les obres al conjunt de La Patronal, ja que la idea és que l’equipament no quedi tancat mai del tot. Els materials i equips usats provisionalment seran reaprofitats després a la mateixa sala o a altres indrets.
Amplació de les dues sales
Totes quatre opcions preveuen ampliar tant la Sala Nova com la Sala Històrica. L’ampliació de la Sala Nova permetrà mantenir un espai central amb un petit escenari i habilitar fins a sis compartiments per a les activitats de les entitats, a més d’equipament general de l’edifici.
De la seva banda, l’ampliació de la Sala Històrica, que ocupa la planta amb entrada des de l’avinguda Pau Casals, la convertirà en una sala de teatre amb una gran polivalència i separable, físicament i acústica, en dos espais diferenciats. Segons quina sigui l’alternativa escollida d’ampliació, tindrà més o menys metres quadrats, i més o menys localitats. El grau d’equipament tècnic que tindrà en qualsevol cas la situarà al nivell de qualsevol teatre mitjà del país.
L’ampliació de l’actual Sala Històrica permetrà satisfer també una altra de les grans demandes de la ciutadania: la creació d’un foyer, un vestíbul amb servei de cafeteria i restauració que permetrà dinamitzar culturalment La Patronal, en la línia del que ja es fa a molts equipaments com aquest en altres municipis de Catalunya.
El projecte solucionarà també problemes generals de l’edifici, especialment la substitució de la coberta, que actualment és una teulada de fibrociment (uralita), que no compleix l’actual normativa. També es millorarà el confort general, l’aïllament acústic i climàtic, la seguretat i alguns problemes puntuals d’humitats.